Zwemloop officieel onderdeel van Olympic Moves

Meld jouw school aan voor deelname aan The School Final

Na twee succesvolle jaren als demonstratiesport, maakt de zwemloop in 2025 zijn officiële debuut als sport tijdens Olympic Moves. Olympic Moves laat scholieren tussen de 12 en 19 jaar kennismaken met diverse vormen van sport en laat hen het plezier van samen sporten beleven. Inmiddels doen ruim 400 middelbare scholen, meer dan de helft van alle middelbare scholen in Nederland, mee aan Olympic Moves.

De zwemloop, waarin deelnemers beginnen met zwemmen en direct daarna verder gaan met hardlopen is een leuke en leerzame manier voor jongeren om kennis te maken met de triathlonsport.

Berteke de Jong, coördinator jeugdsport bij de Nederlandse Triathlonbond (NTB), is enthousiast over de toevoeging van de zwemloop: “We zijn enorm blij dat we de zwemloop als officiële sport kunnen introduceren bij Olympic Moves. Het biedt jonge sporters een laagdrempelige manier om kennis te maken met onze combiduursport. We hopen dat dit hen inspireert om vaker te gaan zwemmen, fietsen en hardlopen, en vooral dat ze plezier hebben in het ontdekken van deze veelzijdige sport.”

 

Nederlandse Triathlon Bond

Teamervaring

Ook de organisatie van Olympic Moves deelt dit enthousiasme: “Onze missie is om jongeren in beweging te krijgen en hen te laten kennismaken met diverse sporten”, vertelt Marc van den Heuvel. “De toevoeging van de zwemloop aan ons programma sluit daar perfect op aan. Het is fantastisch om te zien hoe deze duursport, waarin zwemmen en hardlopen worden gecombineerd, een teamervaring kan bieden tijdens de relay. Dit geeft leerlingen de kans om in aanraking te komen met twee van de drie triatlononderdelen, met de nadruk op samenwerking. Hopelijk inspireert dit hen om door te gaan, bijvoorbeeld door in september deel te nemen aan de Challenge Almere – Scholierentriathlon.”

Dit jaar kunnen scholen hun leerlingen rechtstreeks inschrijven voor The School Final, omdat er geen regionale voorrondes worden gehouden. Wat de zwemloop zo uniek maakt, is de mogelijkheid om zowel individueel als in teamverband deel te nemen. In het teamveld wordt de wedstrijd namelijk afgelegd in estafettevorm, waarbij teams een gemengde relay voltooien. Hierdoor is de zwemloop niet alleen een individuele, maar ook een echte teamsport.

The School Final vindt in 2025 plaats op 6 juni op sportcentrum Papendal. Wil jouw school meedingen naar de winst in de Zwemloop? Klik hier voor meer informatie en inschrijving. Scholen kunnen zich tot 15 november aanmelden.

 

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Programma Landelijke Jeugddag

Lees meer