Zevende WK goud voor Plat, Koopman naar zilver

Veltman elfde in juniorenwedstrijd

Jetze Plat heeft in het Spaanse Torremolinos voor de zevende keer de wereldtitel veroverd in de PTWC-klasse. Voor Sanne Koopman was er zilver in de PTS3-categorie. Merel Veltman kwam later op de middag met Sonja de Koning in actie bij de junioren en wist daar als elfde te finishen. De Koning werd 27e. 

Jetze Plat kreeg op het podium gezelschap van de Oostenrijkers Florian Brungraber, winnaar van het zilver op de Paralympische Spelen deze zomer, en diens landgenoot Thomas Fruehwirth, achter Jetze Plat goed voor de zilveren medaille in de wegwedstrijd van het handbiken in Parijs. De verwachtingen waren dat Fruehwirth, die vanwege zijn beperking met drie minuten voorsprong op Plat van start ging, het de Nederlander wel eens moeilijk zou kunnen gaan maken, maar die vrees bleek ongegrond.

De regerend paralympisch kampioen was in het onstuimige Torremolinos tijdens het zwemmen Fruehwirth al tweeënhalve minuut te snel af en kreeg de Oostenrijker tijdens de eerste wissel al in het vizier. Plat realiseerde in het handbiken de snelste tijd en hoefde daarna niet meer voluit te gaan. Brungraber was nog wel 20 seconden sneller in de afsluitende 5 kilometer wheelen, maar de overwinning van Plat, alweer goed voor zijn zevende wereldtitel, kwam niet meer in gevaar.

Nederlandse Triathlon Bond

Extra spannend

Plat bekende na de finish vooraf toch wel wat nerveus te zijn geweest. “Met Thomas deed een soort van nieuwe, oude bekende mee, die ook het handbiken goed beheerst en heel kort achter me zat in de tijdrit in Parijs. Hij ging met drie minuten voorsprong van start, dus dat maakte het wel extra spannend. Ik was dan ook heel gefocust en scherp.”

Plat komt dit najaar nog in actie in de marathon van New York, maar het triathlonseizoen zit er nu op. “Wederom een wereldtitel, het is heel mooi om het seizoen zo af te sluiten.”

Sanne Koopman sleepte in Spanje in de PTS3-categorie het zilver binnen door achter Elise Marc uit Frankrijk als tweede te finishen. Maurits Morsink (PTS2) greep in Spanje net naast de medailles. Hij eindigde in de door de Belg Wim De Paepe gewonnen race als vierde. Ingrid den Oude was goed voor de vijfde plek in de PTS4-klasse en Flip Breuer (PTS3) debuteerde met een achtste plaats op het WK.

Extra spannend

Veltman naar elfde plaats in WK debuut

Na de paratriatleten was het de beurt aan de junioren. Namens Nederland stonden bij de vrouwen Sonja de Koning en Merel Veltman aan de start. Beiden stonden al op Europese podia dit seizoen. Onder zonnige maar winderige omstandigheden renden de groep van 70 triatletes op vrijdagmiddag het water in.

Na het zwemonderdeel kwam een groep van zo’n 45 vrouwen samen uit het water, waaronder De Koning en Veltman. De Hongaarse topfavoriet Fanni Szalai sloeg een gat tijdens het zwemmen en leidde de wedstrijd alleen.

Op de fiets ontstond een kopgroep van vier atletes: Szalai, de Oostenrijkse Huys, en de Franse atleten Grasset en Houart. Ondertussen zat Veltman in een achtervolgende groep van zestien vrouwen, op ongeveer 45 seconden van de koplopers.. De Koning moest de groep laten gaan, waardoor ze rond de 25e plaats begon aan het afsluitende looponderdeel van vijf kilometer.

Voorin namen Szalai en Grasset het initiatief tijdens het lopen, terwijl Veltman na de eerste (van de twee) ronde doorkwam in een groep die streed om plaats acht.  Veltman kon op haar WK-debuut standhouden en finishte, net buiten de top-tien, op de elfde plaats. De Koning kwam als 27e over de meet. Vooraan was het een spannende strijd om de overwinning, waarbij Grasset in de eindsprint net iets sterker bleek en de winst greep voor de neus van Szalai.

Veltman naar elfde plaats in WK debuut
Lees volgend artikel

Dreijling en Kolkman top tien op WK U23

Het wereldkampioenschap in Torremolinos, dat tot en met zondag duurt, is vandaag afgetrapt door de beloften. Robin Dreijling en Mitch Kolkman finishten beiden in de top tien. ... Lees meer