Visser, Wilms en Diederiks in actie in Nice

Eerste WK Ironman voor vrouwen in Frankrijk

Els Visser, Lotte Wilms en Diede Diederiks zijn zondag de Nederlandse troeven in het wereldkampioenschap Ironman voor profatleten in Nice. Het is de eerste keer dat de vrouwen in Frankrijk gaan strijden om de wereldtitels. Het WK Ironman voor mannen en vrouwen vindt sinds 2023 afwisselend in Kona en Nice plaats.

Zo’n 1400 vrouwen komen zondag aan de start van het WK Ironman in Nice. Het deelnemersveld van de profrace telt 52 atletes, onder wie dus Els Visser (foto), Lotte Wilms en Diede Diederiks. De Britse Lucy Charles-Barclay draagt als regerend wereldkampioene startnummer 1. Ook de nummers twee en drie van vorig jaar (Anne Haug en Laura Philipp uit Duitsland) doen mee in Nice, net als de kampioen van 2022 Chelsea Sodaro (USA).

Els Visser (34) is bezig aan een sterk seizoen en behaalde dit jaar al tweede plaatsen in de Ironman-races in Nieuw-Zeeland en Vitoria-Gasteiz (Spanje), daarnaast finishte ze als vijfde op het EK Ironman in Hamburg. Haar beste resultaat op het WK is haar vijftiende plek in Kona in 2023.

Ook Lotte Wilms (40) liet zich dit seizoen van voren zien. Zij was goed voor de derde plaats in de Memorial Herman Ironman in Texas en de tweede plaats in de Ironman Cairns. De in Australië woonachtige ex-zwemster eindigde een jaar geleden als 26e op het WK.

Diede Diederiks (33) tenslotte, kwalificeerde zich met haar tweede plaats in de Ironman Zuid-Afrika voor het kampioenschap in Nice en maakt haar debuut op het WK over de lange afstand.  Marlene de Boer plaatste zich ook voor het WK, maar gaf de voorkeur aan het EK in Almere (waar ze Euopees kampioene werd).

Naast deze drie professionals komt er ook een groep van bijna twintig Nederlandse agegroup-atleten aan de start in Nice.