Vijf Nederlanders op EK in Vichy

Schipper weer in actie na Parijs

Dit weekend komen er vijf Nederlandse triatleten in actie tijdens het Europees Kampioenschap in het Franse Vichy. Barbara de Koning houdt de Nederlandse eer op zaterdag hoog bij de elite. Geert Schipper, Sanne Koopman, Flip Breuer en Ingrid de Oude komen zondagochtend in actie tijdens de paratriathlon. Ook gaan er nog acht agegroup-atleten van start. 

Nederlandse Triathlon Bond

Vichy is dit weekend het strijdtoneel voor de Europese kampioenschappen over de standaard afstand. De stad, die in het midden van Frankrijk ligt, organiseerde pas één keer eerder een wedstrijd onder de vlag van World Triathlon. Vanwege een last-minute afmelding van Robin Dreijling is Barbara de Koning de enige Nederlandse atlete in de elitewedstrijd voor vrouwen (start zaterdag 13:40uur). De Koning racete de afgelopen tijd verschillende keren in de Super Tri wedstrijden en ruilt de supersprintformats nu in voor de standaard afstand. Bij de mannen komen er geen Nederlanders in actie.

Schipper gaat voor goud

Op zondag (vanaf 09:00uur) komen de paratriatleten in actie, met onder meer de nummer drie van de Paralympische Spelen in Parijs: Geert Schipper. Paralympisch kampioen Jetze Plat laat dit EK aan zich voorbij gaan, maar de nummer twee, de Oostenrijkse Brungraber, is wel van de partij.

Schipper kijkt erg uit naar de wedstrijd: “Ik ben fris en fit de auto in gegaan naar Frankrijk toe. De eerste week na de Paralympische Spelen was druk met onder meer een bezoek aan de koning, een speech van de burgemeester en het helpen op het atletiekkamp van mijn dochter. Inmiddels heb ik weer goed kunnen trainen en ik heb er vooral heel veel zin in.” Schipper, die deze wedstrijd in aanloop doet naar de marathon van Berlijn, gaat tijdens dit EK voor goud: “In Parijs was ik eigenlijk beter dan Brungraber die zilver won maar daar had ik materiaalpech, dus dit keer hoop ik hem voorbij te kunnen rollen.”

Naast Geert Schipper starten ook Flip Breuer (PTS3), Sanne Koopman (PTS3) en Ingrid de Oude (PTS4) op dit EK.  Zij strijden na drie maanden weer mee op internationaal niveau.

De agegroup-atleten komen op zaterdag en zondag in actie op de sprint- of standaard afstand. Rob Kwaaitaal (50-54 jaar) heeft een druk weekend voor de boeg, hij doet mee aan beide afstanden.

Schipper gaat voor goud
Lees volgend artikel

Visser, Wilms en Diederiks in actie in Nice

Lees meer