Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Winst voor VZC Veenendaal en Hellas in voorlaatste eredivisiewedstrijd

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed voor de winst in de voorlaatste wedstrijd van de Eredivisie en zijn, met nog een wedstrijd te gaan, al zeker van de landstitel.    

De mannen beten het spits af in Klazienaveen, zonder titelverdediger Youri Keulen die vanwege ziekte had moeten afzeggen. Een andere topper op de lange afstand, Menno Koolhaas, nam het stokje van Keulen over in Drenthe. Hij nam samen met belofte Jesse Cuijpers het voortouw tijdens het zwemmen en zette de achtervolgers, aangevoerd door Victor Goené, op een minuut achterstand.

Gezamenlijk begon dit tweetal aan het fietsonderdeel, dat door het verplaatsen van de wisselzone vanwege de regen (dat het grasveld bijna onder water had gezet) 45 kilometer lang was in plaats van 40. Koolhaas, uitkomend voor De Dolfijn en Cuijpers (Hellas) werkten op de fiets goed samen, al ving Koolhaas vanwege zijn lengte wel wat meer wind. Achter dit tweetal vonden Goené, Jorik van Egdom, Thomas Cremers, Simon den Braber en Olaf Jan Bosscher elkaar in de achtervolging. Zij kwamen wel dichterbij, maar konden op de fiets het gat niet dichten.

Eenmaal op het loopparkoers, liet Koolhaas zien dat hij de sterkste atleet van de dag was en liep zo naar zijn derde Nederlandse titel. Achter hem wist Jorik van Egdom (VZC Veenendaal) met de tweede looptijd op te rukken naar de tweede plek en pakte het zilver. Cuijpers finishte als derde en won zo het brons en de titel bij de beloften. Valentin van Wersch (tweede U23) en Simon den Braber (derde) mochten met Cuijpers mee op het podium.

Koolhaas vertelde na afloop dat hij vooraf met Cuijpers zijn tactiek voor de race had doorgesproken. “We hadden het idee om samen tijdens het zwemmen de leiding te nemen en dan te proberen om op de fiets ook weg te blijven”, vertelde Koolhaas, die op 18 augustus in de Ironman Frankfurt een startbewijs voor het WK op Hawaii wil veroveren. “Het fietsen was wel heel pittig met de wind en de regen en we wilden niet te veel risico’s nemen, dus het is mooi dat ons plan ook geslaagd is. Eenmaal op het loopparkoers voelde ik meteen dat ik goede benen had en ik zag dat Jorik best nog wel wat achter ons zat. Dan weet je eigenlijk al dat die overwinning in de tas zit.”

Tekst gaat verder onder foto

Eerste titel Cornelisse

Bij de vrouwen was het een drietal dat tijdens het zwemmen de leiding nam: Merel Veltman (TV Almere), Rani Škrabanja (Kijani) en Maaike Vooren (Kijani).  Zij namen bijna driekwart minuut voorsprong op Eva Cornelisse (Kijani) en de kampioene op de sprintafstand Babette Rosman (Hellas). Op de fiets wisten Cornelisse, Rosman, Romy Spoelder, Marit van den Berg, Jony Heerink en titelverdedigster Silke de Wolde aan te sluiten bij het leidende drietal, waarin Vooren wegviel met een lekke band.

De strijd om de titel werd tijdens het lopen beslist. Cornelisse was veruit de snelste loopster en liep zo naar haar eerste Nederlandse titel. Rosman legde beslag op het zilver en Veltman was goed voor het brons én de nationale titel bij de beloften. Achter Veltman won Spoelder het zilver en Van den Berg brons. Škrabanja viel uit vanwege een valpartij tijdens het lopen.

“Om voor de titel in aanmerking te komen, moest ik bij de eerste groep zitten na het fietsen”, vertelde Cornelisse na afloop. “Met het zwemmen keek ik tegen een achterstand aan, maar op de fiets wist ik samen met Silke het gat naar de eerste groep te dichten. Ik had een vlotte wissel en eenmaal op het loopparkoers ben ik in de eerste twee ronden naar voren gelopen.” Na haar tweede plek vorig jaar in Rotterdam en haar derde plek op het NK sprint dit jaar, was het voor Cornelisse nu wel raak. “Het was mijn doel om vandaag te winnen en het is heel fijn dat dat gelukt is.”

VZC en Hellas op kampioenkoers

Met nog een wedstrijd te gaan, verstevigden VZC Veenendaal en Hellas Utrecht in Klazienaveen met hun winst de leiding in het klassement. Met vier overwinningen in evenzoveel wedstrijden kan VZC de titel niet meer ontlopen (dit jaar komt vanwege de conflicterende datum van Roermond het slechtste resultaat te vervallen). Ook Rogelli-TriMates (tweede in Klazienaveen, voor De Dolfijn uit Amsterdam) en TV Dordrecht staan stevig op plek twee en drie.

Ook Hellas-Utrecht kan zich, naar het zich laat uitzien, gaan klaarmaken voor een feestje in Roermond. Zij hielden in Klazienaveen TV Almere en EDOsports – Maastricht achter zich. Kijani kende een slechte dag in Klazienaveen met twee uitvallers, maar behoudt in de tussenstand wel de tweede plek, terwijl TV Almere met een punt verschil de derde plek in neemt. De ontknoping volgt op 14 september in Roermond.

UITSLAG EN TUSSENSTAND
Lees volgend artikel

Plat prolongeert paralympische titel

De Nederlandse paratriatleten hebben in Parijs drie medailles gewonnen. In hartje Parijs veroverde Jetze Plat, na Rio de Janeiro en Tokio, alweer zijn derde gouden paralympische ... Lees meer