Ralph van Dijk over crosstriathlon: ‘Het is één groot volksfeest’

Wat is er zo specifiek aan crosstriathlon en hoe bereid je je goed voor?

Ralph van Dijk en Wouter Dijkshoorn zijn ervaren crosstriatleten en met een Xterra en (bijna) TTN4 certificaat op zak zijn ze de coaches van het Cross Tri NL team. Maar, wat maakt crosstriathlon (en -duathlon) zo specifiek ten opzichte van de triathlons op de weg? En hoe bereid je je optimaal voor op een (inter)nationale wedstrijd? Ralph van Dijk deelt die informatie graag met jullie!

Crosstriathlon: wat kan ik verwachten?

“Crosswedstrijden zijn heel gevarieerd als het gaat om parcoursen”, ervaart Ralph: “En dan zit er dus niet alleen verschil tussen Nederlandse of buitenlandse wedstrijden, maar ook in Nederland kan een parcours al heel specifiek zijn. Kijk maar naar het verschil van het mulle zand en zwemmen in zee op Ameland, tegenover het technische fietsen en korte stuurwerk dat je in de omgeving van Arnhem en Nijmegen aantreft.”

Die verschillende parcoursen en de moeilijkheid ervan blijkt ook uit de eindtijden. Zo zie je vooral grote verschillen tussen bijvoorbeeld de EK’s en WK’s van World Triathlon ten opzichte van Xterra (crossorganisatie die een reeks wedstrijden organiseert op het hoogste niveau). “World Triathlon organiseert over het algemeen wedstrijden waar het parcours heel toegankelijk is en de afstanden zijn vaak iets korter dan bijvoorbeeld Xterra wedstrijden. Op zo’n kampioenschap ben je misschien 2,5 uur bezig als elite, waar dat in een Xterra wedstrijd wel 4 of 5 uur kan zijn. Dan moet je echt na gaan denken over voedingspatronen van een halve triathlon.”

Maar, geen zorgen…

In Nederland is er iets meer vrijheid als het gaat om de keuze voor afstanden. Zo zijn er verschillende crosswedstrijden die geschikt zijn voor iedereen. Zo klinken de crosstriathlon in Renkum en de crossduathlon in Austerlitz al jaren bekend in de oren van de ‘ervaren’ crossers. Aan deze wedstrijden kan echt iedereen meedoen – mits je een mountainbike hebt, en mocht je toch eens een stap verder willen zetten is een wedstrijd in het buitenland zeker aan te raden, geeft Ralph aan: “Ik heb een wedstrijd in Italië gedaan waar het in het eerste jaar heel zwaar was door de hitte, en het jaar erna door de regen die het parcours heel moeilijk maakte. Juist die onvoorspelbaarheid maakt crosstriathlon een heel mooie discipline.”

Nederlandse Triathlon Bond

Wat heb ik nodig?

“Behalve een mountainbike zijn trailschoenen in sommige wedstrijden wel een ‘must’”, aldus Ralph: “Maar tijdens een wedstrijd zoals Ameland kan je gewoon op schoenen voor op de weg lopen. Maar soms is er veel modder, dan heb je net wat meer grip met een trailschoen.” Naast dat het juiste materiaal je helpt om de wedstrijd goed door te komen is er iets wat bovenaan moet staan op de checklist, en dat is goede zin. De sport is enerzijds namelijk heel professioneel, anderzijds is het super gemoedelijk. “Zo zit je na een WK bijvoorbeeld gewoon naast de nieuwe wereldkampioen en drink je samen wat op de afterparty.”

Tegelijkertijd gaat het er in de wedstrijden soms wel hard aan toe, maar de goede sfeer voor en na blijft”, vertelt Ralph: “En ik kan me nog goed herinneren dat er een jongen in het Nederlands een gesprek met me begon in een buitenlandse wedstrijd. Met crossen ben je zo lang bezig en kun je echt niet de hele tijd 100 procent geven, wat zo’n praatje tijdens de wedstrijd heel leuk maakt.”

Nederlandse Triathlon Bond

Cross Tri NL

Vorig jaar ontstond het initiatief en inmiddels hebben al 28 atleten zich aangesloten bij de ‘Cross Tri NL’ community. “We wilden als crosstriatleten graag een team opstarten waar crosstriatleten elkaar konden vinden. Niet alleen om samen naar wedstrijden af te reizen, maar ook om samen voor te bereiden op die wedstrijden”, vertelt Ralph: “Inmiddels zijn we dus met bijna 30 crosstriatleten en binnenkort gaan we bijvoorbeeld met een groep naar een wedstrijd in België. Daar zitten we gezamenlijk in een jeugdherberg, gaan we het parcours verkennen en trekken we met elkaar op richting wedstrijddag.” Dat met elkaar optrekken en veel ‘samen’ ondernemen is heel fijn met dit team, merkt Ralph:  “We hebben bijvoorbeeld ook een appgroep en via een Google spreadsheet kan iedereen zich aanmelden voor wedstrijden. Op die manier stimuleren we om samen naar wedstrijden toe te gaan en proberen we eens in de paar weken met de groep te trainen.”

Hoe en waar kan ik beginnen?

Mocht je interesse gewekt zijn of heb je wellicht al eens een crosstriathlon of duathlon gedaan en smaakte dat naar meer? Er zijn ook een aantal competities in het buitenland en er worden ook Europese en Wereld kampioenschappen georganiseerd voor jeugd, junioren, elite en agegroup atleten. Mocht je interesse hebben om je aan te sluiten bij het Cross Tri NL team of wil je de crosskalender zien van dit seizoen? Neem dan een kijkje op hun website: https://crosstri.nl/

Veel succes bij je nieuwe crossavontuur!

Lees volgend artikel

Hebben de vrijwilligers op jouw club al een VOG?

Lees meer