Paratriatleten strijden om titels

Medaillewinnaar Nico van der Burgt blikvanger op NK in Enschede

Na een druk jaar met de Paralympische Spelen in Parijs als hoogtepunt, zit het seizoen er nog niet op voor de paratriatleten. Dit weekend is er een dubbelprogramma met het NK in Enschede en het EK in Vichy, Frankrijk.

Na drie jaar Roermond strijden de paratriatleten dit seizoen in Enschede om de titels. “Een NK tegelijk met het EK is niet ideaal”, laat bondscoach Bas de Bruin weten. “Maar in een druk seizoen, waar de focus grotendeels op de Paralympische Spelen lag, zijn we wel heel blij dat we in Enschede, tijdens de Rutbeektriathlon, een mooie nieuwe locatie voor het NK hebben gekregen. We starten ook nog eens midden op de dag, tussen alle startseries in, zo kunnen we rekenen op flink wat publiek.”

Door de dubbele wedstrijdprogramma zijn niet alle toppers vertegenwoordigd op het NK. “Geert Schipper, Ingrid den Oude, Flip Breuer en Sanne Koopman doen in Vichy mee aan het EK en Jetze Plat en Maurits Morsink doen het even rustiger aan tussen de Paralympische Spelen en het WK in oktober in Torremolinos”, vervolgt De Bruin.

Paralympiër Nico van der Burgt (foto boven), winnaar van een bronzen medaille in Parijs, is wel van de partij in Enschede. Blikvangers zijn verder Margret IJdema (foto onder) en Sander Koomen en zijn guide Davy Heijsteeg, die het internationale circuit na dit seizoen achter zich laten.”

Nederlandse Triathlon Bond

Het NK paratriathlon is net als andere jaren een open kampioenschap. Dat betekent dat iedereen met een lichamelijke beperking, met of zonder classificatie, kan deelnemen. “Om te proeven aan de sport, als eenmalig iets, of als een opstapje naar meer. Sommige doen mee om te winnen, andere om de finish te halen. Dat is het mooie van dit evenement.”

Er doen ook twee Special Olympics-atleten (geen officiële paratriathlonklasse) mee aan de open wedstrijd: Jolein Boom en EsmeeAnne de Meulmeester. De Meulmeester voltooide eerder dit seizoen als eerste Europese atlete met een verstandelijke beperking een Ironman 70.3.

Nederlandse Triathlon Bond
STARTLIJST
Lees volgend artikel

Inspiratiedag jeugdtriathlon

Lees meer