Paratriatleten gaan voor vier medailles in Parijs

Alle wedstrijden vinden plaats op zondag 1 september

In Parijs zijn woensdagavond de Paralympische Spelen geopend. TeamNL Triathlon wordt vertegenwoordigd door Jetze Plat, Geert Schipper, Maurits Morsink en Nico van der Burgt. De paratriathlons stonden  gepland op zondag 1 en maandag 2 september, maar vanwege de weersverwachtingen vinden nu alle races op zondag 1 september plaats.  

De komende dagen wordt er in Parijs regen verwacht, waardoor de organisatie de beslissing nam om de wedstrijden allemaal op één dag te laten plaatsvinden. “Dat betekent dat Jetze en Geert een dag eerder in actie komen”, laat bondscoach Bas de Bruin vanuit Parijs weten. “Dat is verder geen probleem, en in het geval van Jetze zelfs gunstig omdat hij nu een dag langer rust heeft tussen de triathlon en de handbikewedstrijden. Maar voor familie en vrienden die kaartjes hebben voor maandag, is het natuurlijk wel heel vervelend.”

Het goede nieuws is dat er, zoals het er nu naar uitziet, gezwommen kan worden in de Seine. “De waterkwaliteit is goed genoeg en ook de stromingssnelheid ligt nu binnen de normen”, vervolgt De Bruin. “Mocht de stroming toch te hard zijn, op de wedstrijddag dan is er ook nog een plan B, waarin er alleen stroom afwaarts wordt gezwommen. Het lijkt er dus op dat er gewoon gezwommen kan worden en dat is natuurlijk geweldig. Het voelt toch anders als je op de Paralympische Spelen een medaille wint in een duathlon in plaats van een triathlon.”

Nederlandse Triathlon Bond

TeamNL triathlon arriveerde dinsdag in het atletendorp in Parijs en heeft de eerste dopingcontroles en materiaalchecks achter de rug. Donderdag en vrijdag is er nog tijd voor parkoersverkenningen.

Nederland heeft met Plat, Schipper, Morsink en Van der Burgt vier kanshebbers voor een medaille in huis. Jetze Plat heeft al twee gouden triathlonmedailles op zak en is ook in Parijs torenhoog favoriet voor goud. De triatleet uit Vrouwenakker komt daarnaast ook uit in de handbikewedstrijden (wegwedstrijd en tijdrit) en de wheeler marathon op de laatste dag van de Paralympische Spelen. Naast Plat komt ook Geert Schipper in actie in de rolstoelcategorie. Hij won een zilveren medaille in Rio de Janeiro, maar viel in Tokio net buiten de medailles.

Maurits Morsink (PTS2) en Nico van der Burgt (PTS3) maken hun debuut in Parijs. Ook zij zijn kanshebbers voor een podiumplaats. De Bruin: “We hebben een heel goede laatste trainingsweek op Papendal achter de rug en iedereen is fit. We gaan voor vier medailles.”

Dit zijn de starttijden:

8.18 uur: PTWC2 (Jetze Plat en Geert Schipper)

9.25 uur: PTS3 (Nico van der Burgt)

9.30 uur: PTS2 (Maurits Morsink)

Nederlandse Triathlon Bond
STARTLIJSTEN ATLETENPROFIELEN
Lees volgend artikel

Nederland vierde in junior/U23 Mixed Relay

Op de laatste dag van de Wereldkampioenschappen in het Spaanse Torremolinos stonden de Mixed Team Relay voor junioren/U23 en paratriatleten op het programma. In de junior/U23 ... Lees meer