'Of zwemmen in de Seine, of een duathlon'

Marcel Wouda blikt vooruit naar olympische triathlon Parijs

Het is bijna zover. Rachel Klamer, Maya Kingma, Mitch Kolkman en Richard Murray komen dinsdag en woensdag in actie tijdens de individuele wedstrijden in Parijs. Coach Marcel Wouda keek, na de laatste WTCS-race in Hamburg, alvast vooruit naar de olympische triathlons en vertelde over de mogelijke scenario’s voor wat betreft het zwemonderdeel. “Het  wordt óf zwemmen in de Seine of een duathlon.”

Zwemmen in de Seine; het moet volgende week voor iconisch beelden zorgen tijdens de olympische triathlon. Het gemeentebestuur van Parijs probeerde de afgelopen jaren met man en macht de waterkwaliteit van de rivier te verbeteren, maar of het zwemonderdeel ook daadwerkelijk door kan gaan, is nog steeds niet duidelijk. Want zelfs als het water schoon genoeg is, dan kan het zijn dat de rivier te hard stroomt. “Volgens de regels van World Triathlon mag het water maximaal 1,5 meter per seconde stromen in een rechte lijn, of 1 meter per seconde als er een hoek van negentig graden gemaakt moet worden, zoals in Parijs het geval is. Stel dat atleten normaal 1,4 meter per seconde afleggen, dan gaat de terugweg tegen de stroming in heel lang duren.”

Als er te veel stroming is, of als er te veel E. colibacteriën (poepbacteriën) in het water zitten, dan zijn er een paar scenario’s mogelijk volgens Wouda. “Plan B is het verschuiven van de wedstrijden naar een later tijdstip, plan C is een duathlon, maar het kan ook nog zijn dat de race wordt ingekort tot een sprinttriathlon. Er is geen sprake van dat de triathlon wordt verplaatst naar een andere locatie. Natuurlijk zou het een blamage zijn als de triathlon op de Olympische Spelen wordt omgezet naar een duathlon, maar daar ga ik me nu nog geen zorgen over maken. Ik snap ook wel dat er alles aan gedaan wordt om het zwemmen in de Seine door te laten gaan. Ik heb tijdens het testevenement zelf ook in de Seine gezwommen en dat is echt wel ongeëvenaard.”

Als het zwemmen in de Seine door gaat, dan krijgen de triatleten, net als de openwaterzwemmers, de optie om vooraf antibiotica te nemen. Wouda: “Dat mogen de atleten zelf beslissen, want antibiotica kan ook nuttige bacteriën in je maag-darmsysteem doden en de balans kan daardoor verstoord worden. Dat is natuurlijk niet optimaal als je later ook nog in de mixed teamrelay moet starten, dus dat is een afweging die iedere atleet voor zich moet maken.”

Inmiddels is het aftellen naar de olympische triathlons begonnen. De mannen bijten op dinsdag het spits af in Parijs, gevolgd door de vrouwen op woensdag. Richard Murray, die in Hamburg verstek moest laten gaan vanwege een ontsteking in het kraakbeen in zijn borstkas, is aan de beterende hand en weer in training. “We hebben een sterk team met veel ervaring en veel kwaliteit. Hopelijk is Richard op tijd topfit en Rachel, Maya en Mitch hebben de afgelopen weken laten zien dat ze steeds sterker worden. We gaan er iets moois van maken.”

STARTLIJSTEN PROGRAMMA
Lees volgend artikel

Grote groep Nederlanders in actie in Torremolinos

  Nederlandse deelnemers Grand Final en WK Torremolinos (17-20 oktober) Donderdag 17 oktober U23 Vrouwen: Barbara de Koning, Robin Dreijling U23 Mannen: Mitch Kolkman, Gjalt ... Lees meer