Nederland zesde op WK mixed team relay

'Resultaat mooie stap richting Olympische Spelen'

TeamNL Triathlon is vandaag op het WK mixed team relay in Hamburg, zo’n drie weken voor de olympische mixed team relay in Parijs, als zesde geëindigd.

Nederland deed tot de laatste meters mee om de vijfde plek.  In een superspannende finale, waar Rachel Klamer en de Belgische Jolien Vermeylen beiden een tijdstraf van tien seconden moesten uitzitten, sprintte Klamer uiteindelijk naar de zesde plek.

Nederland begon de mixed team relay voortvarend. Mitch Kolkman tikte als startatleet in de eerste groep Maya Kingma als vijfde aan. Kingma nam de leiding tijdens het zwemmen en was een drijvende kracht op de fiets en stuurde uiteindelijk Niels van Lanen op de derde plek weg. Van Lanen die inviel voor de geblesseerde Richard Murray, kwam alleen te zitten tijdens het fietsen en zakte terug naar de zesde plek, die Klamer uiteindelijk wist te behouden.

De strijd om de vijfde plek was extra spannend omdat Vermeylen en Klamer – de nummers een en twee in Holten vorig jaar- beiden vlak voor de finish een penalty van tien seconden moesten uitzitten. Zo kon Italië nog passeren, maar in een superkorte sprint vanuit de penaltybox naar de finish, legden Vermeylen en Klamer vóór Italië alsnog beslag op de vijfde en zesde plek.

De tijdstraffen voor Nederland (Maya Kingma) en België (Arnoud Mengal) werden uitgedeeld naar aanleiding van een nieuwe regel waarbij in de wisselzone de helm, als die eenmaal op het hoofd zit, niet meer mag aangeraakt mag worden. “We hebben na afloop hierover overlegd met de jury, niet om protest aan te tekenen, maar om hiervan te leren richting Parijs”, vertelde bondscoach Marcel Wouda na afloop.

Wouda kijkt met gemengde gevoelens terug op de race. “Iedereen heeft geracet voor wat ze waard zijn. Met Mitch en Maya hadden we een heel goede start en ook Niels heeft het geweldig gedaan, maar hij is net nog een maatje te klein voor dit niveau. Rachel heeft het vervolgens keurig afgemaakt. We misten vandaag de kracht en ervaring van Richard, anders had er misschien wel meer ingezeten, maar al met al denk ik dat een zesde plek voor nu een  goed resultaat is. Het is een mooie stap richting Parijs over een paar weken.”

 

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Plat prolongeert paralympische titel

De Nederlandse paratriatleten hebben in Parijs drie medailles gewonnen. In hartje Parijs veroverde Jetze Plat, na Rio de Janeiro en Tokio, alweer zijn derde gouden paralympische ... Lees meer