Nederland vierde in junior/U23 Mixed Relay

Klamer 26e in WTCS klassement

Nederland is vierde geworden in de junior/U23 Mixed Team Relay. Mitch Kolkman, Luna de Bruin, Gjalt Panjer en Robin Dreijling lagen nog even op koers voor een medaille, maar finishten uiteindelijk op een knappe vierde plaats. De paratriatleten deden buiten mededinging mee in de Para Mixed Team Relay maar finishten op de negende plek. Rachel Klamer finishte een dag eerder als 25e in de Grand Final, waarmee ze 26e werd in het WTCS-klassement. Sione Jongstra won op diezelfde dag de aquabike in haar agegroup. 

Nederlandse Triathlon Bond

Op de laatste dag van de Wereldkampioenschappen in het Spaanse Torremolinos stonden de Mixed Team Relay voor junioren/U23 en paratriatleten op het programma. In de junior/U23 relay ging Mitch Kolkman voortvarend van start voor Team NL. Er ontstond een kopgroep van ruim tien man, waarna Kolkman als eerste aan de anderhalve kilometer lopen begon. Hij tikte Luna de Bruin, dit WK nog niet eerder in actie, aan als tweede, vlak achter koploper Spanje. De Bruin hield tijdens het korte zwemonderdeel van 250 meter en het fietsen de aansluiting met de groep. Zij gaf als zesde het stokje door aan Gjalt Panjer.

Spanje en Frankrijk gingen aan de leiding, waar tijdens het fietsen Duitsland ook aansloot. Panjer bevond zich in de achtervolgende groep rijdend voor plek vier. Nadat ook hij de korte triathlon had afgelegd was het als laatst de beurt aan Robin Dreijling. Zij maakte tijdens het zwemmen al tijd goed en nadat alles op de fiets samen kwam was zelfs goud nog mogelijk. Frankrijk zette Lombardi, gisteren nog derde in de elitewedstrijd als U23 atlete, in en pakte het goud. Duitsland werd tweede en Szalai was namens Hongarije Dreijling net te snel af en werd zo derde. Nederland finishte uiteindelijk als vierde.

Bondscoach Marcel Wouda blikt erg tevreden terug: “We wisten dat als alles goed zou gaan we kansrijk waren in deze wedstrijd. We hadden zes atleten en besloten vrijdag dat Mitch, Luna, Gjalt en Robin zouden starten. We hebben veel aandacht besteed aan de team tactiek en het scherp zijn voor deze laatste wedstrijd en ik denk dat de atleten dat geweldig hebben gedaan. Het is balen dat we niet op het podium staan maar ik ben trots hoe we naar deze wedstrijd hebben toegeleefd.”

Paratriatleten negende in Mixed Team Relay

Voor de paratriatleten stond voor het eerst het WK Mixed Team Relay op de kalender. Er zijn hier verschillende regels, om op die manier zo gelijkmatige teams op te stellen. Kersvers wereldkampioen Jetze Plat was nu niet van de partij, en zo deed Fransman Louis Noël voor Nederland mee mee om aan de eis, één PTWC atleet per team, te voldoen. Verder bestond het team uit Flip Breuer, Sanne Koopman en Igrid de Oude. Omdat er een Fransman startte deed Nederland buiten mededinging mee, maar finishte in de door Amerika gewonnen wedstrijd als negende.

Nederlandse Triathlon Bond

Klamer 26e op Wereldkampioenschap

Een dag eerder kwam Rachel Klamer in actie tijdens de Grand Final, onderdeel van de World Triathlon Championship Series. Het klassement uit deze wedstrijdserie bepaalt de uitslag van het Wereldkampioenschap. Klamer gaf eerder al aan na de Olympische Spelen het trainen op een lager pitje te zetten, maar na een paar uitstapjes in het off-road circuit besloot ze om toch de Grand Final in Torremolinos te starten.

Klamer kwam na 1500 meter zwemmen in zware omstandigheden als 39e uit het water. Op de fiets ontstonden verschillende groepen, waar Klamer zich in de derde groep bevond. Na het technische fietsparcours kwam zij net buiten de top-30 de tweede wissel binnen. Vooraan gingen Beaugrand en landgenote Lombardi er met Potter (GBR) en Lehair (LUX) vandoor. Beaugrand ging er met de dagwinst vandoor en won daarmee ook het WK. Klamer noteerde de achtste looptijd en sprintte naar de 25e plaats. Met deze uitslag stelde ze een 26e plaats op het WK veilig.

Klamer 26e op Wereldkampioenschap

Jongstra goud op WK aquabike

In de agegroupwedstrijden de afgelopen dagen deden dertien agegrouptriatleten mee. Sione Jongstra pakte in haar agegroup (45-49 jaar) het goud op de aquabike.

Jongstra goud op WK aquabike
Lees volgend artikel

Zevende WK goud voor Plat, Koopman naar zilver

Lees meer