Klamer en Murray aan de haal met crosstitels

Goud voor junioren Vermeulen en Spelde

Een maand geleden waren Rachel Klamer en Richard Murray nog actief op de Olympische Spelen in Parijs, daarna deden ze het vooral rustig aan. Toch waren ze vandaag in Renkum nog genoeg in vorm om de Nederlandse titels crosstriathlon te veroveren. 

De voorbereidingen op de Olympische Spelen waren zwaar en intens. Murray en Klamer besloten na de mixed relay in Parijs vooral even te genieten. Ze bleven tot de sluitingsceremonie in de Franse hoofdstad en trainden daarna vooral wanneer ze zin hadden. Zonder schema’s, zonder druk.

Spontaan schreven ze zich last-minute in voor het NK crosstriathlon in Renkum, waar net als in Parijs werd gezwommen in een rivier. Klamer nam tijdens het zwemonderdeel de leiding maar werd op de mountainbike met nog een paar kilometer te gaan nog wel ingehaald door crossspecialiste Romy Spoelder, die net terug is uit Australië waar ze goud (U23) en zilver (elite) won op het WK crosstriathlon. Klamer kon in eerste instantie aanhaken, maar verloor tegen het einde toch wat terrein op haar jonge concurrente.

Klamer begon met een kleine achterstand aan het lopen, maar op haar sterkste onderdeel bleek de Beuningse een maatje te groot voor de rest van het veld. Spoelder finishte ruim vier minuten later als tweede. Dieske Kruisselbrink finishte 23 seconden daar weer achter als derde. “Het was een leuk maar pittig uitstapje”, vertelde Klamer na afloop. “Het zwemmen in de Rijn, waar we met een boot naar de start werden gebracht, was heel mooi en de sfeer tijdens fietsen en lopen was echt geweldig.”

Voor de in Zuid-Afrika geboren Richard Murray die kort voor de Spelen zijn Nederlandse paspoort kreeg, was de race helemaal speciaal want hij won in Renkum zijn allereerste Nederlandse titel. Murray kwam samen met Lucas Goené en Hugo Jan Bosscher aan de leiding uit het water en kwam vervolgens op de mountainbike met Goené op kop. Na tweeënhalve ronde sloten daar ook regerend kampioen Wouter Dijkshoorn en Bart Cooymans bij aan. “Ik had het zwaar tijdens het mountainbiken, zat veel in vierde positie en we moesten veel atleten passeren, dat was wel hectisch”, blikte Murray terug op de race.

Murray wisselde als derde naar het lopen en kwam na twee kilometer aan de leiding, die hij vervolgens niet meer afstond. Dijkshoorn finishte twee minuten achter Murray als tweede en Bart Cooymans legde beslag op het brons.

 

Junioren & agegroups

Bij de junioren gingen de titels naar Wybe Vermeulen en Yke Spelde. Het zilver was voor Julian Broodman en Floor Vulders-Jochems. David Koolstra en Cato Rietveld mochten als derde mee op het podium.

In Renkum werd ook gestreden om de agegrouptitels. Dit zijn de nieuwe kampioenen:

Romy Spoelder en Lucas Goené (20-24),Dieske Kruisselbrink en Bart Cooymans (25-29), Rachel Klamer en Koen de Leeuw (30-34), Janien Lubben en Richard Murray (35-39), Hanneke Boon en Ferdinand Oldeman (40-44), Rina Zijgers en Feike Loots (45-49), Suzanne Kok en Michiel van Schie (50-54), Audrey Breur en Robert Mijwaart (55-59), Gieny van Niejenhuis en Mark Waaijenberg (60-64), Marijke Zeekant en Leo van Egmond )65-69), Gerard Heijnen (70-74), Gerard van Wissen (75-79).

Nederlandse Triathlon Bond
UITSLAGEN
Lees volgend artikel

Europese en Nederlandse titel voor Marlene de Boer

Lees meer