Feest van de mogelijkheden

Ellis van der Weerden blikt terug op Olympische en Paralympische Spelen in Parijs

Ellis van der Weerden, sinds 2022 voorzitter van de NTB, maakte in Parijs haar eerste Olympische en Paralympische Spelen mee. Ze was onder de indruk van de prestaties van de Nederlandse triatleten én ontzettend trots, maar was misschien nog wel het meest getroffen door het doorzettingsvermogen en inzet van de parasporters. “Dat heeft me diep geraakt.”

“Wat een Spelen hebben we achter de rug en wat heeft de triathlonsport een geweldig mooie exposure gekregen. De onzekerheid over het zwemmen in Seine – waardoor wedstrijden op het laatste moment uitgesteld werden en atleten zich op een van de belangrijkste sportmomenten in hun leven snel moesten schakelen – was heel vervelend. Maar wat leverde het uiteindelijk mooie plaatjes op. Het was pure reclame voor onze sport.

Ik ben echt verschrikkelijk trots op wat onze atleten in Parijs hebben laten zien. Het is zo knap dat ze op het allerhoogste niveau met de beste landen mee kunnen doen en zelfs medailles winnen! En wat was ik onder de indruk van de deelnemers aan de paratriathlon, die op dat zware parkoers in Parijs zulke mooie dingen hebben laten zien. Met als hoogtepunt natuurlijk Jetze Plat die, onderweg naar alweer zijn derde gouden triathlonmedaille, tijdens het wheelen nog even zijn duim naar ons opsteekt. Hoe relaxed en cool kun je zijn. Waanzinnig!

Naast mijn rol als voorzitter van de bond, zie ik door mijn functie als directeur-bestuurder van Team Sportservice, een organisatie die overheden, scholen en verenigingen ondersteunt en begeleidt rondom de inzet van sport en bewegen, ook beroepsmatig wat sport met mensen kan doen. We willen graag ieder mens laten profiteren van de positieve effecten en gaan daarbij uit van wat kan, in plaats van wat niet kan. Daarom was ik misschien ook wel zo onder de indruk van de Paralympische Spelen. Dat is echt het feest van de mogelijkheden.

We hopen dat de olympische en paralympische triathlons die langs al die iconische plekken in Parijs voerden, mensen inspireert om kennis te maken met onze sport. Dat kinderen die Maya Kingma of Jetze Plat op televisie in actie hebben gezien, ook gaan dromen van deelname aan de Olympische of Paralympische Spelen en volgend seizoen gaan meedoen aan jeugdwedstrijden. En dat volwassenen die denken dat triathlon te zwaar is, of te ingewikkeld, zien dat ook mensen met een lichamelijke beperking kunnen uitblinken in deze sport. Waardoor de stap om met triathlon te beginnen, misschien wel aanzienlijk kleiner wordt.

Voor ons als bestuurders was het zien van al deze mooie sportmomenten ook weer een motivatie om ons vol in te blijven zetten voor de top- én breedtesport in Nederland. We zullen ook volgend seizoen weer regelmatig te vinden zijn bij diverse wedstrijden in Nederland; om prijzen uit te rijken en sporters aan te moedigen, maar vooral ook om te zien wat er leeft in het land. We hopen jullie, plus hopelijk een flink aantal nieuwkomers, daar weer te ontmoeten!

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Europese en Nederlandse titel voor Marlene de Boer

Lees meer