Europese en Nederlandse titel voor Marlene de Boer

Eerste Nederlandse titel voor Milan Brons in Almere

Marlene de Boer heeft in de Challenge Almere-Amsterdam de Europese én Nederlandse titel veroverd op de hele afstand. Milan Brons was met zijn vijfde plek de eerste Nederlander in de mannenrace. De Europese titel was voor de Zweed Jesper Svensson.

Marlene de Boer beleefde een fantastische dag in Almere. Met haar familie, schoonfamilie, teambegeleiding van Triathlon Inside én coach Yvonne van Vlerken langs de kant, zwom, fietste en liep ze zonder al te veel bedreiging naar de Europese titel. Met haar tijd van 8.22.30 verbrak ze ook nog eens het parkoersrecord van Sarissa de Vries uit 2021.

De Boer kwam achter de Zwitserse Alanis Siffert en de Britse Chloe Sparrow als derde uit het water. Eenmaal op de fiets, waar een voor Almeerse begrippen matige wind stond, was ze niet meer te houden. Na 180 kilometer fietsen had De Boer negen minuten voorsprong op de Duitse Jana Uderstadt. Siffert volgde kort daarachter op de derde plek.

De leidende positie van De Boer kwam daarna niet meer in gevaar, maar de wedstrijd rustig uitlopen was er niet bij. “Ik ben niet op safe gegaan. Ik wilde er alles uithalen wat er in zat. Mijn vriend riep, toen ik het al wat lastiger begon te krijgen, dat ik op schema lag voor het parkoersrecord. Het was doorbijten, maar het is fantastisch dat dat gelukt is. Wat een geweldige dag. Ik heb normaal niet zo veel met Almere, maar de Challenge Almere is toch echt wel iets anders.”

Achter De Boer legde de pas 22-jarige Siffert beslag op de tweede plaats. De derde plek was voor Uderstadt. Heleen Moes finishte op de negende plaats als tweede Nederlandse en won zo de zilveren medaille in het Nederlands kampioenschap. Het brons ging naar Dieuwertje Bax.

Nederlandse Triathlon Bond

Thuiswedstrijd

Bij de mannen keken de Nederlandse podiumfavorieten Milan Brons en Pim van Diemen na het zwemmen tegen een achterstand van zo’n drieënhalve minuut op Ognjen Stojanovic uit Servië en de Duitser Lucas Woijt aan. Van Diemen wist op de fiets, met de snelste fietstijd van 4.03.23, veel tijd goed te maken en begon achter de Brit Joshua Lewis als tweede aan de marathon. Brons begon iets meer dan zes minuten later als vierde aan het lopen.

Svensson, die op iets minder dan drie minuten achterstand op Lewis aan het lopen was begonnen, trok de overwinning naar zich toe op de marathon. Lewis finishte als tweede, voor de Deen Lars Lomholt en Stojanovic. Brons eindigde uiteindelijk met de vijfde looptijd op de vijfde plek. Van Diemen verloor veel tijd in de marathon en finishte op de zevende plek als tweede Nederlander. De bronzen NK-medaille in de eliterace was voor Robert de Korte. Jorik van Egdom, die zijn debuut zou maken in Almere, had zich ziek afgemeld.

Milan Brons, gedragen door het thuispubliek,  was na afloop blij met zijn vijfde plek. “Almere is voor veel mensen een unieke race, maar voor mij helemaal. Het is als Nederlander al heel vet als je vooraan meedoet, maar als Almeerder helemaal”, vertelde hij na afloop. “Een jaar geleden eindigde ik hier op het podium en dat was ook wel het doel voor dit jaar, maar ik had geen superdag. Ik denk wel dat ik tevreden mag zijn met dit resultaat, net geen persoonlijk record en een steady marathon, maar ik had eigenlijk wel gehoopt op ietsjes meer. Wat wel leuk is, is dat ik hier mijn eerste Nederlandse titel win. Ik doe al zo lang aan triathlon, maar dat was me nog nooit eerder gelukt.”

Nederlandse Triathlon Bond
UITSLAGEN
Lees volgend artikel

Teamcompetities sluiten af met Grande Finale

Lees meer