Dijkshoorn en Spoelder verdedigen titels in Renkum

Klamer en Murray voor het eerst in actie na Olympische Spelen

Wouter Dijkshoorn en Romy Spoelder verdedigen zaterdag hun Nederlandse titels op het NK crosstriathlon in Renkum. Een jaar geleden waren zij het sterkst op Ameland, dit keer is Renkum het decor voor de strijd om het rood-wit-blauw.

De paratriatleten zwemmen zondag en maandag in de Seine, de deelnemers aan het NK crosstriathlon wacht zaterdag een zwemonderdeel in de Rijn, die overigens een stuk schoner is dan Seine. De deelnemers worden in Renkum met een boot naar de startlocatie gebracht waarna 1500 meter wordt gezwommen. Het fiets- (30km)- en loopparkoers (11km) zijn uitgezet in de uiterwaarden en bossen bij Renkum.

Dijkshoorn veroverde op Ameland vorig jaar zijn tweede nationale titel en hoopt daar in Renkum een derde aan toe te voegen. Ook Joep Staps, de nummer twee van vorig jaar, is in Renkum van de partij. Gegadigden voor het podium zijn verder onder anderen Hugo Jan Bosscher, ruim een week geleden nog goed voor een elfde plek op het WK crosstriathlon in Australië, Lucas Goené, Quirijn Waaijenberg, Bart Cooymans en Ferdinand Oldeman.

 

Nederlandse Triathlon Bond

Jetlag

Romy Spoelder was in 2023 oppermachtig op het NK op Ameland en is ook dit jaar weer favoriet voor de titel. Anderhalve week geleden was ze nog goed voor het zilver op het WK crosstriathlon (en goud bij de beloften)  en de vraag is of de jetlag haar nog parten zal spelen. Andere favorieten voor het podium zijn Kyra Brouwer, Dieske Kruisselbrink en Janien Lubben.

En dan hebben we ook nog Rachel Klamer en Richard Murray die zich spontaan inschreven voor het NK crosstriathlon. Het is de eerste keer dat ze weer in actie komen na de Olympische Spelen in Parijs en het is de vraag of ze het de specialisten moeilijk kunnen gaan maken. Helemaal onervaren in de off-road triathlon zijn ze niet. Murray schreef in 2017 de XTERRA in Zuid-Afrika op zijn naam en in 2022 eindigde Klamer als tweede in de XTERRA Griekenland en Murray als vierde. “We willen nu even wat leuke wedstrijden doen, even iets anders”, vertelt Murray.

“We hebben het hele jaar nog niet op de mountainbike gezeten, dus die heeft Richard net in orde gemaakt”, vult Klamer aan. “Voor mij is het een grotere uitdaging dan voor Richard denk ik, en we zijn ook niet echt topfit. We zijn tot de sluitingsceremonie in Parijs gebleven en hebben daarna op een laag pitje getraind, zonder schema, dus dat gaan we waarschijnlijk zaterdag wel voelen.”

Ook de junioren en de agegroupers strijden in Renkum mee om de titels. De elite en agegroups starten om 10.05 uur, de junioren vertrekken om 12.20 uur (750 meter zwemmen, 17,5 km mountainbiken en 5,5 km lopen).

Nederlandse Triathlon Bond
STARTLIJST
Lees volgend artikel

Europese en Nederlandse titel voor Marlene de Boer

Lees meer