De Boer, Brons en Van Diemen speerpunten in Almere

Europese en Nederlandse titels op het spel

Tien Nederlandse professionals doen zaterdag mee aan het Europees & Nederlands kampioenschap over de lange afstand in Almere. Marlene de Boer, Milan Brons en Pim van Diemen zijn de speerpunten in de Nederlandse ploeg.

Marlene de Boer (foto) is een van de favorieten voor het podium in de vrouwenwedstrijd in Almere. De regerend Nederlands kampioene op de middenafstand eindigde vorig jaar achter Els Visser als tweede. Visser verdedigt haar titel niet in de Flevopolder. Zij komt volgende week in actie op het WK Ironman in Nice. Ook De Boer plaatste zich voor dit kampioenschap, maar zij geeft de voorkeur aan het EK in eigen land. “Het parkoers in Almere ligt mij beter dan het parkoers in Nice”, vertelt De Boer. “Als ik op een WK meedoe dan wil ik ook competitief zijn, maar ondanks dat ik dit jaar mooie stappen heb gezet, was dat vertrouwen er nog niet. Almere is bovendien een thuiswedstrijd en dat is altijd speciaal met vrienden en familie langs de kant. Dat brengt altijd iets extra’s in mij naar boven.”

Kanshebbers voor het podium lijken verder de Zuid-Afrikaanse Magda Nieuwoudt, die vorig jaar de Challenge Family World Ranking won, maar in mei dit jaar een zware operatie aan haar voet onderging, Alanis Siffert uit Zwitserland en de Deense Michelle Vesterby die in Almere afscheid neemt als proftriatlete. Namens Nederland komen ook Dieuwertje Bax, vorig jaar achtste in Almere, en Heleen Moes, die haar debuut maakt in de pro-race, aan de start.

Nederlandse Triathlon Bond

Brons thuisfavoriet

Milan Brons (foto) en Pim van Diemen gaan in Almere proberen mee te strijden om de topklasseringen in de mannenwedstrijd. Titelverdediger Menno Koolhaas, die vorig jaar het parkoersrecord aanscherpte tot 7.36.36, ontbreekt. Hij richt zich net als Niek Heldoorn en Tristan Olij op het WK Ironman eind oktober op Hawaii.

Milan Brons werd eind augustus door bondscoach Rik van Trigt en de langeafstandscommissie toegevoegd aan de selectie voor Almere. De triatleet uit Almere eindigde vorig jaar achter Menno Koolhaas en de Brit Kieran Lyndars als derde in Almere. Van Diemen finishte daar weer twee plekken achter als vijfde. Florian Angert uit Duitsland, de Zweed Jesper Svensson en Joshua Lewis uit Engeland lijken de overige gegadigden voor het podium.

Namens Nederland komen verder olympiër Jorik van Egdom, Tom Oosterdijk, Erik Simon Strijk, die in Almere zijn topsportcarrière gaat afsluiten, Marijn Markusse en Robert de Korte aan de start.

Bondscoach Rik van Trigt verwacht weer een mooie strijd in Almere. “We hebben een evenwichtige ploeg. Iedereen komt topfit aan de start en met Marlene de Boer, Pim van Diemen en Milan Brons, waarvan we heel blij zijn dat we die nog toe hebben kunnen voegen aan de selectie, verwacht ik zeker dat we mee gaan doen voor de podiumplaatsen. Het is jammer dat Evert Scheltinga er niet bij is vanwege een sleutelbeenbreuk deze zomer, die hadden we er ook graag bij gehad. En verder is het mooi dat Jorik van Egdom zijn debuut maakt. Hij heeft zo’n groot atletisch vermogen, dus ik ben benieuwd wat hij in Almere kan laten zien, zonder daar overigens meteen al te veel druk op te leggen.”

Naast de Europese titels staan in Almere ook de Nederlandse- en agegrouptitels op het spel.

Nederlandse Triathlon Bond
STARTLIJST
Lees volgend artikel

Centrale trainingsprogramma’s mogelijk naar Papendal

Lees meer