Centrale trainingsprogramma’s mogelijk naar Papendal

Verhuizing afhankelijk van toekenning topsportsubsidie NOC*NSF

Na de Olympische- en Paralympische Spelen in Parijs staat de NTB aan het begin van een nieuwe cyclus richting Los Angeles 2028. Voor deze nieuwe cyclus is een investeringsplan opgesteld richting NOC*NSF, met als doel om in Los Angeles en in Brisbane 2032 in de mixed team relay mee te doen voor de podiumplekken. Onderdeel van het investeringsplan is dat het Nationaal Training Centrum Triathlon verhuist vanuit Sittard naar Papendal en voor Paralympisch vanuit Alkmaar ook naar Papendal.

De NTB heeft gekozen voor een mogelijke nieuwe trainingslocatie in Arnhem vanwege de centrale ligging en de voordelen die Papendal biedt als het gaat om topsportfaciliteiten en mogelijkheden tot samenwerking met nauwverwante duursporten. Het is – in overleg tussen de technische staf en bestuur en met afweging van de input van de atletencommissie – beoordeeld als meest optimale omgeving voor de integratie van de Olympische- en Paralympische programma’s.

Een eventuele verhuizing naar Papendal voor beide programma’s hangt volledig af van de toekenning van een topsportsubsidie van NOC*NSF. Komt die subsidie er niet, dan blijft de huidige locatie in Sittard gehandhaafd en gaat het topsportprogramma daar in aangepaste (afgeslankte) vorm verder. De inschatting is dat het Paralympische programma wel vrij zeker is van een toekenning van topsportsubsidie en daarmee lijkt de verhuizing van dat programma zeer waarschijnlijk. De definitieve toekenning vanuit NOC*NSF zal pas in december 2024 volgen.

Als het allemaal doorgaat, zal het centrale deel van het Olympische programma op Papendal, waar ook het bondsbureau gevestigd is, zich focussen op de huidige <23 lichting. Een (beperkte) groep van zes atleten zal mogelijk in Arnhem specifiek gaan toewerken naar de mixed team relay in Los Angeles, waar uiteindelijk een podiumplek het ultieme doel is. Daarnaast wordt onderzocht in hoeverre het mogelijk is om atleten uit hybride programma’s te faciliteren en om samen te werken met programma’s uit andere duursporten

Ook mét topsportsubsidie vanuit NOC*NSF blijft de wens vanuit de NTB om trainingen en faciliteiten in Sittard door te zetten. Ook met het oog op de niet olympische disciplines zoals duathlon en long distance. Dit wordt in nauwe samenwerking met Watersley en de provincie Limburg verder onderzocht en uitgewerkt.

“Er zijn verschillende redenen waarom we willen verhuizen naar Papendal”, legt directeur Thorwald Veneberg uit. “De belangrijkste is dat om in aanmerking te kunnen komen voor subsidie vanuit NOCNSF, er getraind moet worden op een formele TeamNL locatie. Daarnaast ligt Arnhem centraler in het land en willen we graag een gezamenlijke locatie met de paratriatleten die nu in Alkmaar trainen. Sittard en Eindhoven, waar we uiteraard naar de mogelijkheden hebben gekeken, vallen dan af.”

Papendal beschikt verder over geschikte accommodaties zoals een atletiekbaan, uitgebreide krachttrainingruimtes en een topsportrestaurant. “De bosrijke omgeving rond Arnhem is erg geschikt voor loop- en fietsduurtrainingen. Voor zwemwater richten we ons op zwembad Valkenhuizen in Arnhem, maar eventueel ook in het nabijgelegen Renkum en Ede. Er is al een prachtig 50-meter bad in Amersfoort en op termijn ook nieuwe 50 meterbaden in Apeldoorn en Nijmegen.”

Papendal biedt daarnaast meer mogelijkheden voor hybride programma’s. “Er zijn meer mogelijkheden om aan te sluiten bij eliteatleten uit de atletiek, maar ook uit de wielersport. We kunnen op die manier profiteren van de expertise van, en een mogelijk synergie met, andere bonden.”

 

 

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Landstitels voor VZC en Hellas

Lees meer