Ik wil meedoen aan een triathlon, maar heb een fysieke beperking
In veel gevallen is het voor atleten met een beperking mogelijk om mee te doen aan een standaard combiduursportevenement. Afhankelijk van de handicap zal per wedstrijd bekeken worden of het parcours geschikt is voor jouw mogelijkheden. Er staan per jaar meer dan 100 evenementen op de kalender en veel van die wedstrijden zijn voor iedereen toegankelijk. Informeer vooraf bij de organisatie naar de mogelijkheden. Heb je extra ruimte nodig in de wisselzone, heb je hulp nodig bij het in en uit het water komen, bij het omdoen van een prothese of bij het wisselen van handbike naar wheeler? In overleg met het jurycorps zal altijd bekeken worden hoe en op welke wijze je ondersteund kan worden. Uiteraard is daarbij het uitgangspunt dat je zelf moet doen wat je zelf kan, want triathlon is een individuele sport, die je zoveel mogelijk op eigen kracht doet. En uitgangspunt is tevens dat de basisdisciplines van het evenement gehandhaafd blijven (dus i.g.v. triathlon: zwemmen-fietsen/handbiken-lopen/wheelen). Ook de veiligheid van jou en je medeatleten moet te allen tijde gegarandeerd kunnen worden, maar in overleg is heel veel mogelijk.
Heb je aanpassingen nodig die formeel tegen het reglement ingaan? Bijvoorbeeld extra hulp(middelen) of aangepast materiaal? Mail dan naar info@triathlonbond.nl.
Voor algemene informatie, vragen of opmerkingen kun je terecht bij de volgende personen:
- Neiske Becks, talent/breedtesportcoach paratriathlon (regio zuid): neiske.becks@triathlonbond.nl
- Ruud Kuipers, talent/breedtesportcoach paratriathlon (regio noord): ruud.kuipers@triathlonbond.nl
- Bas de Bruin, Bondscoach paratriathlon: bas.de.bruin@triathlonbond.nl
Ik wil meedoen aan een triathlon, maar heb ondersteuning nodig tijdens de wedstrijd
Naast reguliere triatleten en paratriatleten is er een groep atleten die aan wedstrijden deelnemen (of willen deelnemen) maar die niet geheel aan alle reglementaire eisen kunnen voldoen omdat ze aanvullende ondersteuning en/of voorzieningen nodig hebben. Te denken valt aan atleten met een verstandelijke, visuele, communicatieve, geestelijke of fysieke beperking die niet passen binnen de reglementaire criteria van de paratriatleten.
In de praktijk lopen veel van deze atleten tegen onnodige barrières aan vanwege regeltechnische beperkingen en onbekendheid met deze groep bij organisaties en officials. De NTB wil deze onnodige drempels zoveel mogelijk wegnemen in het kader van sportparticipatie. In eerste instantie door bewustwording bij alle betrokken partijen te creëren middels dit informatiedocument. Met de opgedane ervaringen kan in de toekomst mogelijk regelgeving worden opgesteld. Klik hieronder voor meer informatie.
Informatie adaptive atletenParatriathlon
Sinds Rio de Janeiro 2016 – waar Jetze Plat namens Nederland goud won en Geert Schipper zilver– maakt triathlon deel uit van het paralympische programma. In Tokyo 2020 won Jetze Plat wederom een gouden medaille. De paratriathlon is toegankelijk voor sporters met een fysieke of visuele beperking die binnen één van de, door World Triathlon, vastgestelde klassen valt: PTWC H1 of H2: rolstoelatleten (met een correctietijd voor de fysiek zwaarder beperkte rolstoelatleten in H1), PTS2 tot en met PTS5 staande atleten en PTVI: visueel beperkte atleten (met een correctietijd voor de volledig blinde atleten.
Om te weten in welke klasse je meedoet bestaat er de zogenoemde classificatie. Op basis van medische gegevens en specifieke testen wordt bekeken in welke klasse je een eerlijke strijd aan kunt gaan met je mede atleten.
Voor deelname aan ‘reguliere’ NTB-wedstrijden is geen officiële classificatie nodig, maar kan in overleg met de organisatie bepaald worden of deelname mogelijk is en/of bijvoorbeeld dispensatie nodig is op de reglementen (zie boven). Een aantal evenementen in Nederland houdt specifiek rekening met para atleten, deze wedstrijden zijn gebundeld in het paratriathloncircuit. Meedoen aan dit circuit kan ook zonder officiële classificatie. Wil je bij het NK paratriathlon echter meedoen voor de prijzen, dán zul je een nationale classificatie en een wedstrijdlicentie van de NTB moeten hebben.
Voor deelname aan internationale wedstrijden is eerst een nationale (via de NTB) en daarna een internationale classificatie (via World Triathlon) nodig. Daarnaast zul je ook voor deze wedstrijden een wedstrijdlicentie moeten hebben.
Paralympische classificaties
PTS2/PTS3/PTS4/PTS5
In de PTS2, PTS3, PTS4 en PTS5 categorieën komen triatleten uit die lopend mee kunnen doen aan een triathlon. PT staat voor Para Triathlon en S staat voor standing (staand). De nummers 2 tot en met 5 geven de zwaarte van de beperking aan en de impact die dat heeft op zwemmen, fietsen en lopen, waarbij 5 de zwaarste beperking is en 2 de lichtste.
Beperkingen die onder de PTS-categorieën vallen zijn onder meer:
Verminderde spierkracht
Lengteverschil ledematen
Neurologische aandoeningen
PTVI
De PTVI-categorie is voor blinde- en slechtziende atleten. VI staat voor Visual Impaired. Er zijn drie klassen binnen deze categorie: B1, B2 en B3. De B1-atleten (blind) starten als eerste, gevolgd door B2 en B3 (gedeeltelijk blind). Deze verschillende klassen komen uit in dezelfde wedstrijd en atleten worden tijdens de race begeleid door een gids (guide).
PTWC
De PTWC categorie is voor atleten die meedoen aan triathlonwedstrijden in een rolstoel. WC staat in dit geval voor wheelchair. Atleten worden in de wedstrijd tijdens de wissels van het zwemmen, naar het fietsen en lopen geholpen door handlers.
Deze categorie bestaat uit H1 en H2-atleten. De H1-atleten, die een zwaardere beperking hebben, starten eerst, gevolgd door de H2-atleten die dus tijd goed moeten maken onderweg. Het fietsonderdeel vindt plaats in een handbike en het wheelen gebeurt in een racerolstoel.
Inschrijven en aanmelden
Veel wedstrijdorganisaties stellen hun evenement nadrukkelijk open of hebben een speciale startserie voor paratriatleten. Een overzicht van alle NTB-evenementen vind je op deze pagina.