Zwemmen, fietsen, rennen en meer...
Zwemmen, fietsen, rennen en meer: triathlon is een heel veelzijdige sport voor kinderen die van afwisseling en uitdaging houden. Meedoen kan op ieder niveau en plezier staat voorop!
De sport groeit en op steeds meer plekken in Nederland kunnen ook kinderen genieten van deze toffe multisport.
Hieronder vinden ouders en kinderen alle informatie voor een fijne start van hun triathlonavontuur.
Verdiepende informatie voor zowel ouders als verenigingen, organisaties, jeugdtrainers en scholen is te vinden in ons kenniscentrum.
* Tekst gaat onder de foto verder *
Regionale jeugdwedstrijden Jeugdverenigingen Jeugd- en juniorencircuitAlles wat je wil weten over jeugdtriathlon
Wat is triathlon eigenlijk?
Triathlon is een verzamelnaam voor allerlei combinaties van duursporten. Zwemmen, fietsen en hardlopen is de vorm die veel voorkomt. Dat kan op de weg (met een racefiets), en ook in het bos (op een mountainbike). Ook zwemmen en lopen (zwemloop), hardlopen en fietsen (duathlon) en wedstrijden met schaatsen of langlaufen erin (wintertriathlon) zijn mogelijk.
Is triathlon geschikt voor kinderen?
Jazeker! De sport is heel veelzijdig en geeft door deze variatie kinderen de kans zich op allerlei verschillende manieren te ontwikkelen. Een brede motorische basis, aangevuld met de nodige mentale en sociale vaardigheden. En samen met je vrienden trainen, spelen en wedstrijden doen is natuurlijk het leukste wat er is!
Bij jonge kinderen ligt de nadruk op speelse vormen, behendigheid en techniek en zijn de afstanden altijd kort.
Welke afstanden zijn in wedstrijdverband gebruikelijk?
Plezier in de sport is voor kinderen enorm belangrijk om waardevolle ervaringen op te doen en een leven lang actief te blijven. Uitdagingen die passen bij hun mogelijkheden, succeservaringen opdoen, racen op hoge snelheid en samen met vrienden genieten van de sport zijn ingrediënten die daarbij erg belangrijk zijn. En daarbij passen korte afstanden.
Mini wedstrijden voor jongste jeugd zijn er al vanaf 50 meter zwemmen, 2,5 km fietsen en 500 meter hardlopen.
Jonge kinderen zijn volop in ontwikkeling. En vaak ook volop in de groei. En dat betekent dat het goed is om oog – en zorg – te hebben voor de belastbaarheid van hun spieren en gewrichten.
Om te voorkomen dat kinderen te jong en te vaak een te lange inspanning leveren, hebben we richtlijnen voor maximale afstanden per leeftijdscategorie.
Je vindt ze hier. De groene kolom is leidend en bij heel jonge kinderen zijn aanvullende richtlijnen m.b.t. zwemdiploma’s.
Wat heb ik allemaal nodig als ik een triathlon wil doen?
In de basis kan je een triathlon doen met materiaal wat de meeste kinderen in Nederland wel in huis hebben: je zwembroek / zwempak, je schoolfiets en een paar fijne sportschoenen.
Tijdens wedstrijden is een fietshelm verplicht. Bij jeugdwedstrijden kan je deze bijna altijd van de organisatie lenen.
Wat als ik vaker wedstrijdjes wil doen en/of (nog) sneller wil worden?
Dan is een speciaal triathlonpakje (een ‘trisuit’) fijn. Daarin kan je zwemmen, fietsen en hardlopen, zonder je om te kleden. Ook is een snellere fiets (mountainbike of racefiets) dan natuurlijk fijn. En een eigen fietshelm. Een zwembril, een ‘startnummerband’ en ‘elastieken veters’ zijn ook typisch spulletjes die een triatleet bij zich heeft.
Een speciaal ‘wetsuit’ zorgt er tijdens het zwemmen in buitenwater voor dat je warm blijft (en iets beter drijft). Tijdens de meeste wedstrijden in Nederland in de zomer is dat overigens niet nodig; het water is warm genoeg voor de korte afstanden die kinderen zwemmen.
Je kunt dus heel eenvoudig beginnen, zonder materiaal aan te schaffen. En als je echt enthousiast bent, kan je je triathlon-uitrusting stapje voor stapje wat uitbreiden.
Tip: neem eens een kijkje in het zwem-, fiets-, loop- en triathlon assortiment van onze partner Decathlon. Zij hebben fijne materialen in huis voor de beginnende triatleet!
Wie zijn Tristan en Trisha?
Tristan en Trisha zijn onze mascottes. Ze zijn energiek, vrolijk, open, positief, ondernemend, betrokken, stoer, houden van buiten spelen en zijn op een missie.
Ze willen graag zoveel mogelijk kinderen enthousiast maken om ‘op triathlon te gaan’.
Iedere zomer bezoeken ze verschillende jeugdwedstrijden. Ze vinden het heel leuk om jou tegen te komen en met je op de foto te gaan.
Je kunt hier en hier twee toffe kleurplaten downloaden van onze levende visitekaartjes.
Waar in mijn buurt zijn jeugdwedstrijden?
We stimuleren wedstrijdorganisaties om aparte startseries voor aspiranten (8-12 jaar), jeugd (12-15 jaar) en junioren (16-19 jaar) te organiseren. Ieder jaar komen er gelukkig meer jeugdwedstrijden bij in Nederland. En die groei mag nog wel even doorgaan!
Overzicht jeugdwedstrijdenHoe bereid ik me voor op mijn eerste wedstrijd?
Het zou mooi zijn als je mee kan doen aan een ‘Start2Tri’ voor jeugd, een speciale triathloncursus van een paar weken, waarin trainers jou helpen bij de voorbereiding op je eerste (of volgende) wedstrijd.
Een overzicht van de mogelijkheden vind je hier.
Geen Start2Tri en/of triathlonvereniging bij jou in de buurt? Dan geven we je hieronder wat tips:
- Neem vooraf de informatie van de wedstrijdorganisatie goed door.
- Zorg dat je lekker op tijd bent, dan kan je op je gemak alle voorbereidingen doen. Je startnummer ophalen en opdoen, je fiets en spullen in de wisselzone klaarzetten, de routes bekijken zodat je weet waar je heen moet, etc.
- Na het zwemonderdeel houd je je zwembroek / zwempak gewoon aan. In de ‘wisselzone’ trek je er snel een soepel t-shirt en/of sportbroekje over aan. Dan je schoenen aan en je helm op (en vastmaken) en je bent klaar om te gaan fietsen. Tip: een kleine handdoek om je voeten even af te drogen is fijn.
- In de wisselzone moet je altijd lopen (of rennen) met je fiets aan je hand. Pas aan het einde van de wisselzone (vaak is daar een duidelijke streep) mag je op je fiets springen.
- Na het fietsen spring je bij deze streep weer van je fiets af en ren je terug naar je plekje in de wisselzone. Je zet je fiets weg. Daarna doe je je helm af en je rent de wisselzone uit voor het laatste onderdelen: een stuk hardlopen.
- Na de finish mag je reuze trots zijn op jezelf!
Moet ik lid zijn van de NTB om aan een wedstrijd mee te doen?
Iedereen kan meedoen aan triathlon wedstrijden. Als je lid bent van de NTB, krijg je korting op het inschrijfgeld, omdat je geen ‘daglicentie’ hoeft te betalen.
Als je al wedstrijdlid bent van de KNZB (zwembond), AU (atletiekunie) of KNWU (wielerbond) en je gebruikt je licentienummer bij inschrijven, dan krijg je die korting ook.
De korting is minimaal 1 euro per wedstrijd. Lid worden van de NTB kan al vanaf 10,50 euro per jaar. Ben je van plan meerdere wedstrijden te doen, dan is lid worden dus interessant.
Klik hier voor alle informatie over lid worden.
Ik wil graag op triathlon, waar kan dat?
Jeugdtriathlon is in Nederland volop in ontwikkeling. Er zijn een paar plekken waar sterke jeugdverenigingen zijn en op steeds meer locaties wordt dit goede voorbeeld gevolgd.
Hier vind je een overzicht van de verenigingen waar je op dit moment terecht kan. Inclusief een contactpersoon, zodat je meteen kunt vragen wanneer je mee kunt trainen.
Er is nog geen jeugdtriathlonclub bij mij in de buurt. Wat nu?
Dat is jammer! Laat ons weten wie je bent, waar je woont en dat je graag ‘op triathlon wil’.
We houden je dan op de hoogte van mogelijke ontwikkelingen in jouw buurt.
In de tussentijd kan je – als je dat wil – al wel lid worden van de NTB.
Hoe word ik lid van de NTB?
Dat kan op twee manieren. Via een NTB-vereniging (je wordt lid van de vereniging en zij meldt je aan bij de NTB) of (als er geen vereniging bij jou in de buurt is) als individueel lid.
In het laatste geval kan je ook kiezen voor een ‘proeflicentie jeugd’ (dit kost 10,50 euro). Deze proeflicentie kan je maximaal een jaar afnemen en stopt automatisch op 31 december.
Jeugdleden die lid zijn via een vereniging kunnen gratis een ‘jeugdlicentie’ bij hun lidmaatschap aanvragen, waarmee je zonder extra kosten kunt meedoen aan alle wedstrijden die geschikt zijn voor jouw leeftijd. Via een vereniging kost dit 35 euro per jaar. (Een individuele atletenlicentie kost 41,25 euro per jaar.)
Klik hier voor meer informatie over het NTB-lidmaatschap en/of meld je meteen aan!
Ik heb een andere vraag, waar kan ik terecht?
Stuur je vraag naar onze jeugdcoördinator: berteke.de.jong@triathlonbond.nl.
Tristan & Trisha
Onze mascottes Tristan en Trisha zijn bij veel jeugdwedstrijden van de partij.
Ga je met ze op de foto? Deel ze dan op sociale media met #TristanenTrisha, dat vinden we leuk!
Volop sportplezier voor atleten, ouders en trainers
Een heerlijk zonnige winterdag, enthousiaste trainers en een zeer gevarieerd programma zorgden zondag 10 november voor stralende gezichten tijdens de ‘landelijke jeugddag’. Op Papendal organiseerde de NTB voor al haar jeugdleden (6-19 jaar) een sportieve dag, waarbij sportplezier centraal stond.
Lees verder