De sportvereniging is bij uitstek de plek waar iedereen, ongeacht achtergrond, geslacht, leeftijd of seksuele voorkeur, onbezorgd van sport moet kunnen genieten. Intimidatie, agressie en seksueel grensoverschrijdend gedrag wil je buiten je vereniging houden. Een VOG, een Verklaring Omtrent Gedrag, kan dan een belangrijk hulpmiddel zijn. Roel de Krijger, integriteitsmanager bij de NTB, legt uit waarom.
VOG staat voor Verklaring Omtrent het Gedrag. Het is een verklaring van het ministerie van Veiligheid en Justitie waaruit blijkt dat het gedrag uit het verleden van die persoon geen bezwaar oplevert voor het gevraagde doel, zoals bijvoorbeeld het werken met minderjarigen of mensen met een beperking bij een sportvereniging.
De VOG maakt deel uit van de 4 V’s voor Veiligheid. Clubs die voldoen aan deze 4 V’s – naast VOG’s voor vrijwilligers, het hebben van een Verenigingsbrede gedragscode, een Vertrouwenspersoon op de club en Vakkundig geschoolde trainers en coaches, hebben een goed fundament voor een veilige sportomgeving.
“Het wordt voor verenigingen steeds belangrijker dat ze aan de 4 V’s voldoen en de VOG’s , een bewijs van goed gedrag, zijn daar een belangrijk onderdeel van”, vertelt Roel de Krijger, die naast bij de NTB ook integriteitmanager is bij de KNWU.
“Door VOG’s te laten overleggen geeft de vereniging aan de leden, ouders van leden en vrijwilligers het signaal af sociale veiligheid belangrijk te vinden en hiervoor haar verantwoordelijkheid te nemen. Daarnaast stellen steeds meer gemeenten, zoals nu al Amsterdam, Eindhoven en Tilburg, en ook sportbonden, bijvoorbeeld de KNSB, verplicht dat verenigingen aan de 4 V’s voldoen, en het lijkt erop dat die trend zich in de toekomst alleen maar verder gaat voortzetten. De NTB hoopt en gaat er eigenlijk vanuit dat besturen van aangesloten verenigingen de verplichting niet nodig hebben. En dus zelf deze belangrijke verantwoordelijkheid nemen.”
De Krijger begon in april 2023 als integriteitsmanager bij de NTB en is sinds juni van dit jaar ook teamleider van het team integriteitsmanagers bij NOC*NSF. Zijn aanstelling kwam na het uitkomen van het rapport van onderzoeksbureau Fijbes over de sociale veiligheid op het nationaal trainingscentrum in Sittard.
In de afgelopen periode zette De Krijger een meldpunt op voor grensoverschrijdend gedrag binnen de bond, werden twee nieuwe vertrouwenspersonen aangesteld en gaf hij onder meer advies over preventie van grensoverschrijdend gedrag binnen de topsport. Daarnaast adviseerde en ondersteunde hij de directie bij het bevorderen van een sociaal veilige werkomgeving en het betrekken van belangrijke stakeholders bij de ontwikkeling van beleid. Nu verlegt hij zijn focus meer naar de breedtesport. “De 4 V’s zijn een belangrijk hulpmiddel om een veilige sportomgeving binnen een vereniging te creëren. De sportvereniging is de basis waar bestuur, vrijwilligers en sporters elkaar ontmoeten en samen sporten, daar wil je veiligheid dus goed geregeld hebben.”
De Krijger hoopt dat het thema veiligheid meer en meer op de agenda komt van verenigingen. “Triathlon is een grensverleggende sport, maar hoe voorkom je dat er geen grenzen overschreden worden? Praat hierover met de leden, trainers en vrijwilligers, breng een dialoog op gang over hoe je met elkaar om wil gaan. Over wat wel of niet is geoorloofd. En zorg dat dit thema breed gedragen wordt in plaats van dat bestuurders dit over hun leden heen strooien. Ik kan me voorstellen dat bestuursleden van verenigingen al druk genoeg zijn en het kost inderdaad tijd en energie om de sociale veiligheid goed geregeld te krijgen, maar nooit zoveel tijd als wanneer het mis gaat. Better be safe than sorry.”
NTB-directeur Thorwald Veneberg sluit zich bij De Krijger aan: “Sociale veiligheid is een belangrijk thema binnen de bond. Bij de NTB is er geen plek voor grensoverschrijdend gedrag en proberen we dit waar mogelijk te voorkomen en aan te pakken. De afgelopen twee jaar hebben we hard gewerkt om ons topsportbeleid en -programma zo in te richten dat iedereen daar op een veilige en verantwoordelijke manier topsport kan bedrijven. Nu die sociale veiligheid op het hoogste niveau behoorlijk is versterkt, en inmiddels ook in de structuur van de bond is verankerd, hopen we dat ook aan de basis, dus bij onze verenigingen, er meer en actief aandacht aan dit thema besteed gaat worden. Verenigingen hoeven dat niet alleen te doen. Ze kunnen hierbij hulp krijgen van NOC*NSF en kunnen ook altijd voor vragen terecht bij Roel de Krijger. Alleen samen kunnen we bouwen aan een veiliger sportklimaat.”
Webinar over de 4 V’s
Is jouw vereniging al actief aan de slag met de 4 V’s voor Veiligheid of zijn er plannen hiermee te beginnen? Neem dan deel vooral deel aan het webinar van NOC*NSF over de 4 V’s op 2 december. Tijdens deze online sessie worden de 4 V’s en het belang daarvan verder toegelicht. Daarnaast krijgen clubs handvaten waarmee ze zelf aan de slag kunnen om een veilige en inclusieve omgeving te creëren voor alle leden. De webinar start om 19:00 uur en wordt gegeven door NOC*NSF. Wil je ook aansluiten? Meld je dan hier aan
Voor algemene vragen over sociale veiligheid en sport, kan contact opgenomen worden met Roel de Krijger via roel.de.krijger@triathlonbond.nl
Klik hier voor meer info over de 4 V’s voor veiligheid en de gratis VOG-regeling
Klik hier voor meer informatie over Veilige Sport bij de NTB
Verenigingstraject Sociale Veiligheid
Triathlon & Loop Vereniging De Langstraat nam dit jaar deel aan het Verenigingstraject Sociale Veiligheid van de NOC*NSF. Dit traject, bedoeld voor bestuursleden van sportverenigingen, ondersteunt bij het opzetten en implementeren van een stevig fundament voor een sociaal-veilige sportomgeving. Wil je ook hulp van een expertpoule, kijk dan hier voor meer informatie