Grote groep Nederlanders in actie in Torremolinos

Para mixed teamrelay nieuw medailleonderdeel in Spanje

Een groep van 25 Nederlandse triatleten doet vanaf donderdag mee aan de World Triathlon Championship Series finale en het WK triathlon in het Spaanse Torremolinos. Voor de paratriatleten wacht in de Spaanse badplaats een nieuw medailleonderdeel: de mixed teamrelay.

De Grand Final en het WK in Torremolinos vormt voor de elite- en paratriatleten het slot van een intensief olympisch seizoen. Rachel Klamer is de enige Nederlandse atleet die zaterdag uitkomt in de elitecategorie in Spanje, maar met haar 25ste plek in de tussenstand kan zij niet meer in de buurt van de wereldtitel komen. Haar man Richard Murray heeft een kleine ribblessure waardoor hij weinig heeft kunnen zwemmen en geeft aan het WK, na een hectisch en stressvol jaar, aan zich voorbij te laten gaan. Ook Maya Kingma is niet van de partij. Zij is herstellende van een enkelblessure.

Mitch Kolkman (foto), die in Parijs zijn debuut maakte op de Olympische Spelen, hoopt donderdag hoge ogen te gooien in het kampioenschap voor beloften. Een jaar geleden was hij goed voor het brons op het WK in Pontevedra, en ook in Torremolinos behoort hij tot de favorieten voor het podium. Naast Kolkman is Gjalt Panjer de tweede Nederlander in de wedstrijd. Bij de beloftevrouwen zijn Barbara de Koning en Robin Dreijling namen om rekening mee te houden. Merel Veltman en Sonja de Koning komen vrijdag in actie bij de junioren. De samenstelling van de mixed teamrelay voor beloften en junioren op zondag wordt na de individuele wedstrijden bekend.

Nederlandse Triathlon Bond

Concurrentie voor Jetze Plat

Vijf paratriatleten doen vrijdag en zondag mee aan het WK paratriathlon. Jetze Plat (foto), die afgelopen weekend nog als vijfde eindigde in de marathon van Chicago, is als paralympisch kampioen favoriet voor de titel in de rolstoelklasse. Een jaar geleden reed Plat lek op het WK en ging Geert Schipper er met de titel vandoor. Schipper doet dit weekeinde mee aan de marathon in Kaapstad, maar Plat kan desondanks wel op serieuze concurrentie rekenenen. Thomas Fruehwirth finishte deze zomer achter Plat als tweede in de wegrit van het handbiken in Parijs en eindigde in 2017 al eens als tweede achter de Nederlander op het EK triathlon. De Oostenrijkse atleet richtte zich de afgelopen jaren op de Ironman-afstand, maar doet nu voor het eerst mee aan een WK. Fruehwirth komt uit in de H1-categorie, wat betekent dat Plat (H2) drie minuten achterstand goed moet maken.

Ook Maurits Morsink (PTS2), Sanne Koopman (PTS3) en Ingrid de Oude (PTS4) zijn gegadigden voor een medaille in Torremolinos. Dit drietal komt, samen met Flip Breur (PTS3), ook in actie in de mixed team realy; na twee testjaren voor het eerst een officieel medailleonderdeel op het WK. “Het is de eerste keer dat we aan de teamrelay mee gaan doen en we gaan er zonder al te veel verwachtingen in”, vertelt bondscoach Bas de Bruin.

De mixed teamrelay bestaat uit twee mannen en twee vrouwen en er mag maar één rolstoelatleet opgesteld worden. “De verschillende paraklassen zijn geclassificeerd op zwaarte van de handicap en in de relay kun je atleten tot een bepaald puntenaantal opstellen, zodat er een mix tussen zware en lichtere handicaps ontstaat. Helaas kan Jetze vanwege andere verplichtingen niet meedoen aan de relay, en we hebben we ook geen tandemrijder, normaal gezien snelle atleten, dus ik ben heel benieuwd wat we kunnen gaan laten zien.”

Nederlandse Triathlon Bond

 

Nederlandse deelnemers Grand Final en WK Torremolinos (17-20 oktober)

Donderdag 17 oktober

U23 Vrouwen: Barbara de Koning, Robin Dreijling

U23 Mannen: Mitch Kolkman, Gjalt Panjer

Agegroup Triathlon (Sprint): Bart Rijborz (50-54), Rob de Wit (65-69), Ardis Bollweg (55-59)

 

Vrijdag 18 oktober

Junioren: Merel Veltman, Sonja de Koning

Paratriathlon: Jetze Plat (PTWC), Maurits Morsink (PTS2), Flip Breuer (PTS3), Sanne Koopman (PTS3), Ingrid de Oude (PTS4)

 

Zaterdag 19 oktober

Elite Finale WTCS: Rachel Klamer

Agegroup Triathlon (Standaard): Wouter Schuit (20-24), Thijmen Polman (25-29), Ruud van Herp (60-64), Dirk Jansen (65-69), Reinard Maarleveld (65-69), Gerard van Wissen (75-79), Vivian Boijens (25-29), Esther van Vliet (25-29)

Agegroup Aquabike (Standaard): Rob de Wit (65-69), Tom Berkouwer (70-74), Sione Jongstra (45-49), Ardis Bollweg (55-59).

 

Zondag 20 oktober

Mixed Team Relay Junior & U23  

Paratriathlon Mixed Team Relay                                                                     

 

STARTLIJSTEN
Lees volgend artikel

Laatste titels 2024 op het spel in Oss

Lees meer