Zes keer top-tien op WK XTERRA

Klamer en Murray beste Nederlanders

Het wereldkampioenschap XTERRA werd donderdag afgetrapt met de shorttrackwedstrijd waar Richard Murray, Rachel Klamer en Romy Spoelder alle drie in de top-tien finishten. In de wedstrijd over de lange afstand twee dagen later – waar vanwege de kou het zwemmen ingekort werd – kwam Klamer als negende over de streep, Murray en Spoelder werden tiende. 

Het WK begon met de shorttrackwedstrijd waar vier Nederlandse atleten aan de start verschenen. Rachel Klamer en Romy Spoelder vertegenwoordigden Nederland bij de vrouwen. Beide atleten finishten in de top-tien als zevende en tiende. Murray was de eerste Nederlandse man aan de meet als zesde, Bart Cooymans werd negentiende.

Golsteyn sluit profcarrière af

Op zaterdag kwam er een grotere groep eliteatleten in actie en ook stond er een groep agegrouptriatleten aan de start. Klamer, nationaal kampioene op de crosstriathlon, kwam als eerste uit het water in de wedstrijd bij de elite vrouwen maar moest op de fiets tijd toegeven op de eerste vrouwen. Spoelder kwam juist de top-tien in tijdens de 32 kilometer mountainbiken. Klamer werd uiteindelijk negende in de door Billouin (FRA) gewonnen wedstrijd. Spoelder, recent nog wereldkampioene crosstriathlon bij de beloften, finishte een halve minuut achter Klamer als tiende. Maud Golsteyn, al ruim twintig jaar actief in het internationale circuit, deed haar laatste wedstrijd als prof in de Italiaanse Dolomieten en passeerde de streep als 24e.

Golsteyn sluit profcarrière af

Murray beste Nederlandse man

Richard Murray heeft een verleden in het mountainbiken voordat hij in de multisport rolde en werd recent samen met Klamer Nederlands kampioen crosstriathlon. Hij was dit WK over de lange afstand goed voor een tiende plaats. De Fransman Serrieres werd voor de derde keer op rij wereldkampioen. Quirijn Waaijenberg was achter Murray de tweede Nederlander als 28e, Bart Cooymans werd 37e. Lucas Goené reed lek en kon doorgaan, maar na een tweede lekke band moest hij uitstappen.

In de agegroupwedstrijd waren Eline Thijssen (41e) en Noël Sterk (44e) de eerste Nederlandse atleten.

Lees volgend artikel

WK XTERRA start met shorttrack

De shorttrack op donderdag bestaat uit 400 meter zwemmen, 8 kilometer mountainbiken en 3 kilometer crosslopen. Bij de mannen starten Bart Cooymans en Richard Murray. Rachel Klamer ... Lees meer