Sport op cruciaal kruispunt

De toekomst van de olympische- en paralympische triathlon

Wauw, wat waren de Olympische Spelen weer geweldig om te volgen! Onze triatleten hebben met hun mooie prestaties weer laten zien bij de beste tien landen van de wereld te behoren. Met deze resultaten nog vers in gedachten, kijken we vooruit naar de Paralympische Spelen die vandaag in Parijs beginnen.

De verwachtingen zijn hoog voor onze paratriatleten, die de afgelopen jaren op internationaal niveau consistent fenomenaal hebben gepresteerd. Ze hebben bewezen dat ze enorme kansen hebben op de medailles. Alle prestaties tot nu toe hebben niet alleen de potentie van onze atleten onderstreept, maar ook de wens en noodzaak om te kunnen blijven investeren in de ontwikkeling en ondersteuning van huidige en aankomende toppers.

De triathlon over de kortere afstanden staat op topsportniveau op een spannend keerpunt. Met een nieuwe olympische en paralympische cyclus in de planning, bevinden we ons op een cruciaal kruispunt waar strategische beslissingen en nieuwe systematiek de richting voor de toekomst bepalen. Deze periode van evaluatie en planning is van groot belang voor zowel atleten als bonden die hun ambities willen waarmaken.

NOC*NSF heeft onlangs een nieuw systeem geïntroduceerd voor het beoordelen van de financiering van sportbonden voor de volgende olympische- en paralympische cyclus. Het proces vereist onder meer een gedetailleerd plan dat niet alleen de ontwikkeling van onze atleten ondersteunt, maar ook de strategische en operationele stappen uiteenzet die nodig zijn om hun successen te verzilveren. Dit plan moet de sterke prestaties van onze triatleten in de vorige cyclus weerspiegelen en de route naar toekomstige successen duidelijk maken. De deadline voor het indienen ligt op eind september.

De komende maanden zullen cruciaal zijn voor ons. Het eindoordeel door NOC*NSF in december zal bepalend zijn voor de financiering die beschikbaar is voor de atleten en programma’s in de komende vier jaar. Rond die tijd kunnen we ook meer zeggen over de invulling van eventuele functies binnen die programma’s.

De prestaties van onze triatleten tonen aan dat we op de goede weg zijn, maar we moeten kunnen blijven innoveren en investeren om ervoor te zorgen dat onze atleten de best mogelijke ondersteuning krijgen om kans te blijven houden op succes op de kortere afstanden. We houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen!

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Nederland vierde in junior/U23 Mixed Relay

Op de laatste dag van de Wereldkampioenschappen in het Spaanse Torremolinos stonden de Mixed Team Relay voor junioren/U23 en paratriatleten op het programma. In de junior/U23 ... Lees meer