Titels in Kanne voor Van Diemen en De Boer

Na vijf jaar eindelijk opvolgers voor Sven Strijk en Yvonne van Vlerken

Pim van Diemen en Marlene de Boer hebben in het Belgische Kanne, net over de grens bij Maastricht, de Nederlandse titels op de middenafstand gewonnen. Zij volgden Sven Strijk en Yvonne van Vlerken op die in 2019 de laatste nationale titels op deze afstand veroverden.

Het was alweer even een tijdje geleden dat er een NK over de middenafstand plaatsvond. In 2020 en 2021 gooide het coronavirus roet in het eten en in 2022 en 2023 ging het NK in Nieuwkoop niet door vanwege blauwalg in het zwemwater. Nadat voor dit seizoen in eerste instantie geen organisatie zich had gemeld voor het NK, werd in België alsnog een locatie gevonden.

Een groot aantal Nederlanders trok over de grens om mee te doen aan het kampioenschap over de middenafstand. Bij de mannen ging de winst naar Pim van Diemen. Van Diemen nam al tijdens het zwemmen de leiding, maar reed op de fiets lek. “Ik had na het fietsonderdeel niet meer verwacht dat ik de titel zou pakken”, bekende Van Diemen na afloop. “Het zwemmen ging perfect en het fietsen als een trein, maar vanaf kilometer 65 heb ik met een lekke achterband gereden en in de laatste 5 kilometer reed ik ook nog mijn voorband lek en kwam ik in een bocht ten val. Ik ben minuten tijd kwijtgeraakt met het oppompen van mijn band en zag mijn kansen op de titel als sneeuw voor de zon verdwijnen.”

Toch wist Van Diemen als eerste terug te keren in de wisselzone en begon hij als leider aan de afsluitende halve marathon. “Tijdens het lopen wist ik mezelf te herpakken en ik ben blijven vechten. Uiteindelijk kwam de Belg Tim van Hemel nog wel voorbij, maar dat is dan maar zo. Dit was een speciale race en het is wel vet dat ik op deze manier toch nog de titel pak.”

Achter het overall podium, met de Belg Jarno Cuypers achter Van Hemel en Van Diemen als derde, legde Thomas Cremers beslag op het zilver. Sem Kroonen, die de Belgen Sébastien Carabin en Dieter Boeye nog voor zich moest dulden, pakte het brons.

Bij de vrouwen was het Marlene de Boer die de titel voor zich opeiste en daarmee in de voetsporten van haar coach Yvonne van Vlerken treed. Het was echter Sarissa de Vries, terugkomend na de geboorte van haar dochter in juli 2023 en blessures, die na het zwemmen de leiding nam.  De Boer begon met bijna vijf minuten achterstand op De Vries aan het lopen, maar wist haar achterstand in het looponderdeel om te zetten naar een vijf minuten voorsprong. De Vries zag ook de Belgische Katrien Verstuyft nog voorbijkomen, maar legde wel als tweede Nederlandse beslag op het zilver. Dieuwertje Bax was in het warme Kanne goed voor het brons.

Marlene de Boer trad met haar titel dus in de voetsporen van haar coach Yvonne van Vlerken. “Het was eigenlijk wel de afspraak dat ik deze titel van haar zou overnemen”, lachte De Boer de na afloop. “Het was echt een fantastische dag. Ik heb voor mijn doen goed gezwommen, met helaas wel wat achterstand op Sarissa, en heb geprobeerd om op de fiets zo kort mogelijk bij haar te blijven. Met het lopen kon ik het afmaken. Ik ben echt super tevreden. Dit was een van mijn doelstellingen dit seizoen en ik ben heel blij dat ik mezelf Nederlands kampioen mag noemen.”

UITSLAGEN
Lees volgend artikel

Visser, Wilms en Diederiks in actie in Nice

Lees meer