Het was warm het afgelopen weekend. Zo warm dat er in Hoorn tijdens de Ironman 70.3 Westfriesland triatleten en toeschouwers bevangen raakten door de hitte. Hoe ziet het hitteprotocol er uit van de NTB, op basis van welke gegevens wordt besloten of een wedstrijd wordt afgelast, ingekort of gewoon door kan gaan, en welke maatregelen kunnen organisaties nemen als er heel warm weer wordt voorspeld? We zetten het hier op een rijtje.
Weersvoorspelling
Het uitgangspunt voor alle beslissingen die worden genomen in verband met de hitte, is de verwachte weersvoorspelling. De WBGT index (Wet Bulb Globe Temperature – een index voor het risico op hitteletsel) die te vinden is in artikel 10.3 in het wedstrijdreglement van de NTB, weegt hierin zwaar mee. Op basis van de metingen (temperatuur en luchtvochtigheid) wordt gekeken wat het risiconiveau is. Bij risiconiveau hoog (WGBT index 27.9-30 Celsius – code oranje), zoals afgelopen weekend (24 & 25 juni) hoeven nog geen aanpassingen gemaakt te worden. Dat is in principe alleen het geval bij een ‘heel hoog’ (rood) of ‘extreem hoog’ risico (zwart).
Wedstrijdkenmerken
Naast de verwachte weersvoorspellingen wordt er ook gekeken naar de kenmerken van de wedstrijd. Is er schaduw op het parkoers, vindt de wedstrijd in de bebouwde kom plaats of juist in open terrein/in de natuur? De weersomstandigheden in combinatie met de wedstrijdkenmerken, zaten wat tegen in Hoorn zondag. Het was nagenoeg windstil en doordat het loopparkoers gedeeltelijk door een bebouwde omgeving liep, bleef de warmte daar hangen. Ook de finishzone lag in de volle zon en was compleet windstil. Dit is ook de plek waar veel toeschouwers onwel zijn geworden.
Medische ondersteuning
Hoe ziet de medische ondersteuning er uit tijdens een wedstrijd? Grotere evenementen – georganiseerd door professionele/commerciële organisaties – hebben over het algemeen een groter medisch team beschikbaar dan kleinere wedstrijden.
Starttijden
De starttijden zijn ook een belangrijke afweging. Hoe laat wordt er gestart? Zijn de deelnemers op het heetst van de dag nog onderweg. Een starttijd van 7.00 uur tegenover bijvoorbeeld 10.00 uur ’s ochtends is al een behoorlijk verschil.
Afstand
Uiteraard is ook de afstand van de wedstrijd van invloed. Bij een wedstrijd over de sprintafstand hoeven minder snel aanpassingen gedaan te worden dan bij de standaard-, midden- of hele afstand.
Doelgroep
Wat is de doelgroep van de wedstrijd? Zijn de deelnemers (goed) getrainde atleten, of recreanten/beginners? Op basis van de verhouding atletenlicenties/daglicenties kan daar een goede voorstelling van gemaakt worden. In Hoorn blijkt ook dat de recreatieve triatleten – die dus ook langer onderweg waren – meer last hadden van de warmte dan de atleten die al eerder gefinisht waren.
Warm en wat nu?
Na het afwegen van alle bovenstaande punten door de NTB, organisatie en de medische diensten, wordt er op basis van de WBGT index en na het inschatten van eventuele risico’s, gezamenlijk besloten om een wedstrijd door te laten gaan, af te gelasten of in te korten.
Vaak adviseert de gemeente die de vergunning heeft afgegeven, in samenspraak met de gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD) en de Geneeskundige Hulpverleningsorganisaties in de Regio (GHOR), van te voren over het nemen van extra maatregelen. Het opschalen van maatregelen is een effectieve manier om een wedstrijd op een zo veilig mogelijke manier door te laten gaan. Organisaties kunnen dan denken aan het plaatsen van extra waterposten, beschikbaarheid van extra water, ijs en sponzen in de waterposten, douches op het parkoers en het zorgen voor maatregelen na de finish zodat atleten snel kunnen afkoelen.
Ieder evenement is anders en vraagt om maatwerk. Zo kan het dat organisaties in hetzelfde weekend bij nagenoeg dezelfde temperaturen voor een verschillende aanpak kiezen.
Vragen? Organisaties kunnen contact opnemen met de bondsgedelegeerde en/of met de medewerkers op het bondsbureau: info@triathlonbond.nl /085-0701800