Non-stayerwedstrijden: profiteren van elkaar op de fiets mag in deze wedstrijden niét. Het duurt niet lang meer of het triathlonseizoen wordt afgetrapt in Nederland. Dat betekent ook dat non-stayerwedstrijden op de agenda staan zoals ook het geval is in sommige wedstrijden van de Teamcompetities. Dit soort wedstrijden kunnen zorgen voor nieuwe en soms gevaarlijke situaties: wanneer haal je iemand in en wat moet je doen als je pech hebt met de fiets? En kun je iemand inhalen in de bocht?
Om ervoor te zorgen dat het fietsparcours veilig blijft schetsen we hieronder een aantal denkbare situaties. Verspreid de boodschap onder je trainingsgenoten en houd rekening met elkaar tijdens de wedstrijd. Voorkomen is beter dan genezen!
Stayeren is ‘not done’
Vanzelfsprekend in ‘non-stayerwedstrijden’, maar stayeren is verboden. De situatie dat je in een groep rijdt of een groep triatleten moet inhalen mag niet het geval zijn. De afstand tussen twee deelnemers moet minimaal 12 meter zijn. Het inhalen moet binnen 20 seconden gebeurd zijn. Anders geldt een tijdpenalty die op kan lopen tot vijf minuten in triathlons over de lange afstand.
Klik hier voor het wedstrijdreglement om te voorkomen dat je de stayerregels overtreedt.
Haal links in met voldoende ruimte
Zoals ook beschreven in het wedstrijdreglement haal je een medetriatleet altijd links in. Dat betekent automatisch dat je op recht doorgaande wegen zelf altijd zoveel mogelijk rechts van de weg rijdt. Logischerwijs kan het voorkomen dat obstakels zoals takken of gaten in de weg ervoor zorgen dat je even uit moet wijken. Houd er daarom tijdens het inhalen van een andere atleet ook altijd rekening mee dat er genoeg ruimte is (grofweg een meter als de breedte van de weg dit toelaat). Dit voorkomt ook bij harde windvlagen dat je opzij vliegt tegen de andere atleet. Genoeg ruimte betekent ook dat er op smalle wegen geen ruimte is voor het inhalen van twee atleten tegelijkertijd. Roep indien mogelijk dat je in gaat halen, om te voorkomen dat er drie atleten naast elkaar komen te rijden.
Waar de ruimte er op een rechte weg vaak wél is, is deze er niet in een bocht. Waarschijnlijk weet je ook niet hoe de atleet voor of achter je de bocht zal nemen, dus voorkom het inhalen in een bocht. Neem geen risico en ga pas iemand voorbij als je weer op een rechte weg bent.
Houd rekening met andere weggebruikers
Soms geeft een organisatie van tevoren en/of in de briefing aan dat het fietsparcours ‘verkeersluw’ is. Dit houdt in dat het parcours zo goed als verkeervrij is, maar dat het mogelijk is dat je andere weggebruikers tegenkomt. Houd in deze wedstrijden extra rekening met de mogelijkheid dat er andere weggebruikers uit steegjes of uitritten kunnen komen. In deze gevallen is het dus ook aan te raden niet op het uiterste stuk van de rechterweghelft te fietsen, rekening houdend met het eventueel moeten uitwijken in het slechtste geval.
Pech met de fiets? Houd rechts of loop in de berm
Niets vervelender dan tijdens de wedstrijd pech hebben met de fiets. Logisch dat je het niet ziet zitten om terug te wandelen naar het wedstrijdterrein, maar blijf rekening houden met andere deelnemers. Als de mogelijkheid er is om in de berm te lopen is dat natuurlijk de beste optie. Anders houd je altijd zoveel mogelijk rechts van de weg om ervoor te zorgen dat andere deelnemers geen last van je hebben.
– – – – – – –
Bovenstaande situaties staan niet nadrukkelijk beschreven in het wedstrijdreglement. Wel kunnen stayeren, onsportief en gevaarlijk gedrag lijden tot een diskwalificatie. Hopelijk is het niet nodig om atleten hiervoor te straffen en ziet ieder de gevaren zelf in. Voorkomen is altijd beter dan genezen!
Heb respect en houd het veilig voor alle deelnemers en weggebruikers om je heen!
Heb jij wel eens een gevaarlijke, opvallende of juist leuke ervaring gehad op het fietsparcours en wil je dit met ons delen? Mail je verhaal naar info@triathlonbond.nl.