Je eerste wedstrijd

Oké, je hebt besloten om een triathlon te gaan doen. En nu? We helpen je op weg!

De belangrijkste stap heb je al gezet, namelijk besluiten dat je een triathlon wilt gaan doen. Of een duathlon. Maakt ons niet uit. De teerling is geworpen. Voordat de wedstrijddag daar is, doe je er goed aan om een aantal zaken te regelen. Hier zijn tien tips om je op weg te helpen. Kom je er niet uit, of heb je andere hulp nodig? Laat het ons dan vooral weten!

1. Train je graag alleen?

Open

Dat mag. Zoek je gezelschap? Ga dan eens kijken bij een triathlonvereniging in de buurt. Lotgenoten, trainingsmaten en gezelligheid. Wij hebben een overzicht voor je.

Bekijk verenigingen

2. Schrijf je tijdig in

Open

De meeste triathlons raken vol voordat het evenement aanbreekt. Populaire wedstrijden zijn vaak al vol voordat het lente wordt. Op onze wedstrijdkalender vind je een overzicht van wedstrijden en de inschrijfmogelijkheden.

Inschrijven voor wedstrijden

3. Overweeg een proeflicentie

Open

Met een proeflicentie ben je voor een klein bedrag een jaar lang lid van de NTB, hoef je geen daglicenties aan te schaffen om aan wedstrijden deel te nemen bij evenementen tot en met de standaard afstand en ben je tijdens elk evenement verzekerd.

Lid worden

4. Volg een schema

Open

Op weg naar je eerste wedstrijd kan het handig zijn om een trainingsschema te gebruiken. Ben je lid van een vereniging, dan kan een trainer je daarmee helpen. Wil je liever zelf aan de slag, dan hebben wij voorbeeldschema’s om je voor te bereiden op jouw eerste triathlon.

Trainingsschema's

5. Heb je al nagedacht over voeding?

Open

Je hoeft geen speciaal dieet te volgen om een triathlon te gaan doen. Gezond eten en voldoende drinken zijn wel belangrijk. En misschien wil je eens oefenen met sportdrank of sportvoeding? Alles wat je in een wedstrijd wilt gebruiken, kun je het beste in training al testen. Op www.transition.nl vind je allerlei artikelen over voeding.

Voedingstips

6. De wedstrijddag breekt bijna aan

Open

Controleer je materiaal en verzamel al je spullen op tijd. Ga nog even na of je fiets, je loopschoenen en je zwembril in orde zijn en geen mankementen vertonen. Poetsen kan ook geen kwaad.

7. Schaf een startnummerband aan

Open

Dat is een elastieken band, die je om je middel kunt dragen. Je bevestigt er je startnummer aan. Tijdens het fietsen draag je dat nummer op je rug en met hardlopen op je buik. Even aan het bandje draaien en klaar ben je. Veel handiger dan op je shirt gespelde nummers. Je kunt een startnummerband ook heel eenvoudig zelf maken van een stuk breed elastiek.

8. Oefen je wissels

Open

Triathlon kan de eerste keer best complex zijn. Het wisselen van sport brengt tijdens een wedstrijd voor veel deelnemers stress met zich mee. Het helpt als je thuis al eens geoefend hebt. Wat moet je doen na het zwemmen? Welke spullen heb je nodig voor het fietsen? Moet je omkleden, in welke volgorde doe je dat dan? Op internet kun je tutorials vinden met tips&tricks. Onze allerbelangrijkste: bereid je voor en hou je hoofd koel op raceday!

9. Voor je op pad gaat

Open

Wil je zeker weten dat je alles bij je hebt. Wij hebben een checklist voor je, zodat je niks hoeft te vergeten. Tas inpakken, afvinken en zorgeloos op pad gaan.

10. Nodig je familie en vrienden uit

Open

Jij gaat een triathlon doen en je kunt hun aanmoedigingen goed gebruiken. Na afloop mogen ze je trakteren natuurlijk, want dat heb je dan wel verdiend. Misschien vinden ze het wel zo leuk dat ze volgende keer zelf ook meedoen. Mag jij dan trakteren.

Klaar voor jouw start?
Klaar voor jouw start?
Lees volgend artikel

Afstanden en disciplines

Combiduursporten zijn er in diverse smaken. Om het inzichtelijk te maken, werken wij vooral met standaardafstanden, die veelal afgeleid zijn van de klassieke triathlon, die ook ... Lees meer