Alliantie Samen Fietsen opgericht

Fietsbel vermindert irritaties

Alliantie Samen Fietsen opgericht

Als triatleet heb je er vast ook wel eens mee te maken gehad, irritaties op het fietspad. Het is druk en gevaarlijk op het fietspad, althans, dat is de publieke opinie. Jaarlijks in het voorjaar laait de discussie weer op over hoe alle problemen met en tussen mensen die voor hun plezier op de fiets zitten het hoofd kunnen worden geboden. Verschillende gebruikersgroepen ergeren zich aan anderen, wijzen met een beschuldigende vinger naar elkaar en dat maakt de onderlinge sfeer er niet beter op. De Alliantie Samen Fietsen wil daar verandering in brengen.

De Alliantie Samen Fietsen is in het najaar van 2017 tot stand gekomen en bestaat uit partijen die één of meerdere gebruikersgroepen van het fietspad vertegenwoordigen en/of zich bezighouden met de veiligheid van recreatieve fietsers: De ANWB, Fietsersbond, KNWU, Landelijk Fietsplatform, VeiligheidNL en Wielersportbond NTFU. De Nederlandse Triathlon Bond – wier leden ook veel op de openbare weg te vinden zijn – juicht het initiatief toe.

Nederland Fietsland
Hoe staat het er werkelijk voor op het fietspad? Nederland is een geweldig fietsland. Recreatieve fietsers geven ons kikkerlandje een 7,9 als het gaat om recreatief fietsen. (ANWB; Recreatief fietsen in Nederland 2016). Slechts 26% van de recreatieve fietsers stoort zich aan de drukte op het fietspad, met name in de provincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Zeeland. (ANWB; Recreatief fietsen in Nederland 2016). De elektrische fiets is in opmars: In Nederland wordt een recreatieve fietstocht het meest met een elektrische fiets gemaakt (32%), gevolgd door de gewone fiets (29%) (ANWB; Recreatief fietsen in Nederland 2016).

De top vijf ergernissen van fietsers in Nederland ziet er als volgt uit: (Grote Kampioen Fietsenquête 2014) 1. Wielrenners zonder bel; 2. Naast elkaar fietsende scholieren; 3. Scooters, brommers en e-bikes; 4. Fietsers die tegen de richting in rijden; 5. Fietsers die zonder verlichting in het donker rijden. Oorzaken voor het ervaren van drukte, hinder of gevaar zijn de grote verscheidenheid van gebruikersgroepen, snelheidsverschillen (met name bij inhalen) en breeduit fietsen (naast elkaar in plaats van achter elkaar). (CROW-Fietsberaad; Drukte op fietspaden, een inventarisatie van knelpunten, maatregelen en ideeën)

Koop een bel
Wielrenners en triatleten blijken dus verantwoordelijk voor de grootste ergernis op het fietspad – het rijden zonder bel. Toch beschikt 82,5 % van de wielrenners in Nederland over een bel op zijn of haar fiets (NTFU, Bike Motion Benelux, KNWU: Nederlandse wielersportmonitor 2017). Heb je er nog geen en wil je bijdragen aan het verminderen van irritaties op het fietspad, schaf dan een fietsbel aan. Tegenwoordig zijn er kleine compacte fietsbellen te koop – die je bijvoorbeeld aan je balhoofdbuis bevestigt – die nauwelijks opvallen.

Wat gaat de Alliantie doen?
Er komen niet meer regeltjes om fietsers in het gareel te krijgen. Die regels bestaan al en heten verkeersregels. Samen met een vleugje normen en waarden en een positieve mindset zijn die voldoende om ontmoetingen van fietsers in goede banen te leiden. Wat de Alliantie wel gaat doen, is het goede voorbeeld geven; als vertegenwoordigers van verschillende gebruikersgroepen van het fietspad werken ze samen om drukte en gevaarlijke situaties zoveel mogelijk te voorkomen. Elke partij vanuit haar eigen kracht en voor haar eigen achterban, maar met oog voor de belangen van de andere gebruikers. Met positieve, praktische en concrete initiatieven, bestaande en nieuwe. Zo zullen bekende wielrenners hun medewerking gaan verlenen en zullen er bijvoorbeeld fietsbellen uitgedeeld worden en in samenwerking met de fietsbranche wordt iedere nieuw gekochte sportieve fiets in de toekomst standaard uitgerust met een fietsbel.

Meer weten?
Neem dan contact op met
NTFU: Myron ter haar, mterhaar@ntfu.nl | Wilma Vorselman, WVorselman@ntfu.nl
ANWB: Jeanette van ’t Zelfde, jvtzelfde@anwb.nl
Fietsersbond: Martijn van Es, m.vanes@fietsersbond.nl
KNWU: Margo de Vries, margo.de.vries@knwu.nl
Landelijk Fietsplatform: Leon Hoogsteen, lhoogsteen@fietsplatform.nl
VeiligheidNL: Casper Dirks, c.dirks@veiligheid.nl

Lees volgend artikel

Meldpunt Grensoverschrijdend gedrag en Integriteit

Eerste aanspreekpunt en officieel meldpunt voor signalen en meldingen van grensoverschrijdend gedrag en integriteitsschendingen gericht aan het verantwoordelijke bestuur/directie ... Lees meer