Forte Jeugd- en Juniorencircuit 2017

Het Forte Jeugd- en Juniorencircuit is een landelijk circuit van wedstrijden voor ervaren jonge triatleten. Van de onderstaande wedstrijden zullen de vier beste resultaten meetellen voor de eindstand van het Forte Jeugd- en Juniorencircuit 2017. Er is geen minimum aantal wedstrijden waarin gestart moet worden, dus ook als er slechts aan één wedstrijd wordt deelgenomen komt een atleet in de einduitslag. Er worden klassementen bijgehouden in de twee leeftijdscategorieën die de NTB tegenwoordig ook bij NK’s hanteert: jeugd/12+ (afstand: 1/16) en junioren/16+ (afstand 1/8 of sprint). Enige vereiste om opgenomen te worden in de klassementen is een lidmaatschap bij de NTB. Dit hoeft geen atletenlicentie te zijn, het mag ook een aspirant- of basislidmaatschap zijn. Klik hier voor alle informatie over lidmaatschapsvormen van de NTB.

Sinds vorig jaar kunnen ook aspiranten (categorie 8+) deelnemen aan de de jeugdwedstrijden in het circuit. Zij worden in de stand opgenomen in de jeugdcategorie. Hou er wel rekening mee dat de afstanden (375 meter zwemmen - 10 km. fietsen - 2,5 km. hardlopen voor jeugd en de dubbele afstand voor de junioren/16+) niet geschikt zijn voor beginnende/onervaren triatleten. Voor deze atleten worden op steeds meer locaties speciale scholierentriathlons georganiseerd en zijn op de NTB-kalender ook andere laagdrempelige wedstrijden te vinden. Informeer in geval van twijfel evt. bij een trainer of vereniging in de buurt wat voor jou het meest geschikte evenement is.

Het circuit heeft ook dit jaar één hoofdsponsor: naamgever Forte Sportswear. Forte stelt voor de winnaars van alle circuitwedstrijden (in de jeugd- en juniorencategorie) en voor de winnaars van het verenigingsklassement waardebonnen beschikbaar. Deze waardebonnen zijn in te wisselen in de Forte webshop.

 

Samenstelling 2017

 

Datum

Evenement 

Website

6 mei Bosbaan Triathlon (Amsterdam) * www.amsterdamsetriathlons.nl
27 mei
Duin Triathlon (Almere) * www.triathlonalmere.nl 
11 juni  Stadstriathlon Weert * http://stadstriathlonweert.nl/
24 juni Zeewolde Endurance www.zeewolde-endurance.nl/
3 september Rutbeek Triathlon (Enschede) www.twentetriathlon.nl
8 oktober NK Run Bike Run Spijkenisse www.tvs90.nl

 
* In deze wedstrijden is stayeren toegestaan (in de overige wedstrijden is dit niet toegestaan, hier zal streng op worden toegezien).

Afstanden (bij benadering, afhankelijk van de parcoursen kan dit iets afwijken):

Jeugd          Triathlon: 375 m Z - 10 km. F - 2,5 km, L       Run Bike Run: 2,5 km. L - 10 km. F - 1,25 km. L
Junioren      Triathlon: 750 m Z - 20 km. F - 5 km. L         Run Bike Run: 5 km. L - 20 km. F - 2,5 km L

 

Verenigingsklassement

Sinds 2016 is aan het Forte Jeugd- en Juniorencircuit een verenigingsklassement toegevoegd. De NTB wil hiermee clubs stimuleren om meer deelnemers mee te nemen naar de zes landelijke wedstrijden om punten te verdienen voor hun team. Ook moedigt de NTB verenigingen aan om jeugd uit de omgeving te binden aan hun club om zo een actievere en grotere jeugdafdeling te krijgen.

De opzet is zo simpel mogelijk gehouden. Elke finisher verdient 1 punt voor de vereniging die vermeld staat op zijn/haar licentie waarmee ingeschreven is. De podiumplaatsen worden beloond met 3, 2 en 1 extra punten. De winnaar in elke categorie scoort dus 4 punten voor zijn/haar club. Er is geen maximum gesteld aan het aantal deelnemers per vereniging.

Teamrelay met bonuspunten
Na de eerste vijf races in het Forte Jeugd- en Juniorencircuit krijgen de tien verenigingen die het hoogst op de ranglijst staan een uitnodiging voor de finalewedstrijd tijdens het Challenge Almere-Amsterdam weekend (9-10 september). Hier staan veel bonuspunten op het spel tijdens een spectaculaire teamrelay. Elk team moet tijdens de finale bestaan uit 1 jeugd meisje, 1 jeugd jongen, 1 junior meisje en 1 junior jongen. Zij zullen in estafettevorm allemaal een minitriathlon doen in de strijd om 50 bonuspunten voor het verenigingsklassement. De vereniging die als tweede eindigt krijgt 45 punten, nummer drie 40, tot en met 5 bonuspunten voor de nummer 10.

Daarmee sluit de verenigingscompetitie 2017 af. De laatste race van het Jeugd- en Juniorencircuit, het NK Run Bike Run in Spijkenisse, telt dus niet meer mee voor de verenigingscompetitie. Alle focus ligt dan op de individuele finale van het circuit!

De verenigingsranglijst zal net als de individuele ranglijst zo snel mogelijk na elke race worden opgemaakt en gepubliceerd. Na de races zullen alleen de individuele klassementen worden gehuldigd tijdens de podiumceremonie, niet de circuitstanden.

Interlands België-Nederland voor jeugd en junioren

Na de recente opwaardering van het Forte Jeugd- en Juniorencircuit, komt er opnieuw een kwaliteitsimpuls in de vorm van interlands België-Nederland. In 2017 kunnen zowel jeugdatleten als junioren viermaal de strijd aangaan met de zuiderburen. Tweemaal komen de Belgen op bezoek in Nederland en tweemaal kunnen Nederlanders zich over de grens melden voor een interland. 

Iedereen die zich inschrijft voor een van de wedstrijden, doet automatisch mee aan de interland. Alle interlands zijn stayerwedstrijden. De Belgische wedstrijden tellen niet mee voor het Forte Jeugd- en Juniorencircuit.

De interlands zijn gekoppeld aan de volgende wedstrijden:

6 mei – Bosbaan Triathlon Amsterdam
11 juni – Stadstriathlon Weert
29 juli – Sint-Laureins (tevens Belgisch kampioenschap)
27 augustus – Viersel

NK Jeugd/junioren

Op 15 juli vindt in Rotterdam het NK voor jeugd en junioren plaats. Deze wedstrijd is niet opgenomen in het Forte Jeugd- en Juniorencircuit omdat er bij de junioren een beperking zit op het aantal deelnemers (zie hiervoor de inschrijfprocedure voor NK's), maar vanzelfsprekend gaan we er vanuit dat er ook zoveel mogelijk atleten uit het Jeugd- en Juniorencircuit aan de start zullen staan van dit NK.

Word vrienden met het J&J Circuit op Facebook.  

FIETSEN

In alle wedstrijden van het Jeugd- en Juniorencircuit, dus ook de wedstrijden waar stayeren niet is toegestaan, zullen de fietsen moeten voldoen aan de voorwaarden die gelden tijdens stayerwedstrijden (dus geen tijdritfietsen en voor de remhandels uitstekende opzetsturen).
Daarnaast zijn er in stayerwedstrijden aanvullende bepalingen voor de wielen: beide wielen moeten gelijke diameter hebben en elk tenminste 20 metalen spaken hebben, en de velg mag niet hoger zijn dan 25 mm. Alle onderdelen moeten commercieel verkrijgbaar zijn en als zodanig herkenbaar zijn. Er zijn bepaalde wielen die hier niet aan voldoen, maar toch zijn toegestaan. Deze staan op op de UCI-lijst voor ‘approved non-standard wheels’.

 

Klik hier voor het complete wedstrijdreglement van de NTB (stayerregels in artikel 5.2.).

CATEGORIEËN IN 2017

Aspiranten (8+):
geboren tussen 2006 en 2009

Jeugd (12+):
geboren tussen 2002 en 2005

Junioren (16+):
geboren tussen 1998 en 2001

Puntentelling

De individuele puntentelling van het Forte Jeugd- en Juniorencircuit is als volgt:

    nr.1 : 150 punten
    nr.2 : 140 punten
    nr.3 : 130 punten
    nr.4 : 125 punten
    nr.5 : 120 punten
    nr.6 : 115 punten
    nr.7 : 110 punten
   

Vanaf de nummer 8 steeds 2 punten minder. Het minimale aantal punten bdraagt 15.

Atleten die wel starten, maar niet finishen ontvangen ook 15 punten.

Aanmelding

Zie voor meer informatie en aanmelding voor de betreffende wedstrijden de website van de betreffende organisatie en www.ntbinschrijvingen.nl. Deelname aan de wedstrijden betekent automatisch opname in de circuitstanden (mits het lidmaatschapsnummer is vermeld bij inschrijving).

Let op: alleen deelnemers die een geldig NTB-lidmaatschapsnummer invullen bij hun aanmelding voor de betreffende wedstrijden worden opgenomen in de tussenstand. Het maakt daarbij niet uit of dit een atletenlicentie (lidmaatschapsnummer met een A), basislidmaatschap (lidmaatschapsnummer met een L) of aspirantlidmaatschap (lidmaatschapsnummer met een X) betreft, als de atleet zich bij de inschrijving maar kan legitimeren met een geldig NTB-lidmaatschapsbewijs (dus géén daglicentie of licentie van aanverwante bond).