Tips voor beginners

“Triathlon? Dat is zwaar joh!”

Dat is meestal de eerste reactie als iemand vertelt dat hij of zij aan triathlon doet… Een combinatie van zwemmen, fietsen en dan ook nog eens hardlopen! Natuurlijk is dat niet voor watjes. Maar het kan wel een hele leuke (nieuwe) uitdaging zijn. Want wie kan er nou niet zwemmen, fietsen en lopen? Bijna iedereen toch zeker? En saai is het zeker niet, want welke sport biedt er nou meer afwisseling dan triathlon?

Voor wie de combinatie van drie sporten toch nog iets teveel vindt, zijn er ook duathlons (lopen-fietsen-lopen), zwemlopen (eerst zwemmen en dan lopen) of de zogenaamde trio-triathlons (met één zwemmer, één fietser en één loper). Of wat te denken van offroad tri- en duathlons, met onder meer mountainbiken? Of wintertriathlons, met schaatsen? Of skeelertriathlons? En dat allemaal in vele verschillende varianten, met voor elk wat wils (van jong tot oud en van recreant tot topper).

Wie wil beginnen met triathlon of één van de vele andere variaties van zwemmen, fietsen, lopen en zelfs skeeleren en/of schaatsen (samen te vatten onder de noemer 'combiduursport') heeft vast veel vragen. In de documenten en op de pagina's hieronder, worden veel van die vragen beantwoord. Ook bij een triathlonvereniging kunnen de (veelal gediplomeerde) trainers de beginnende 'combiduursporter' uiteraard op weg helpen. Veel triathlonverenigingen en -organisaties organiseren voor nieuwkomers speciale Start2Tri-cursusen. In deze cursussen worden triatleten in spe onder deskundige begeleiding binnen een paar maanden klaargestoomd voor deelname aan hun eerste triathlon. Daarnaast bieden veel verenigingen de mogelijkheid om eerst een periode vrijblijvend mee te trainen (meestal een maand). Informeer hiernaar bij de vereniging van je keuze.


In het NTB bondsblad (dat toen nog Triathlon Sport heette en tegenwoordig Transition) zijn de afgelopen jaren trainingsschema's voor diverse afstanden gepubliceerd, deze zijn allemaal terug te vinden in de kolom hiernaast.

  • Klik hier voor een overzicht van alle bij de NTB aangesloten verenigingen
  • Klik hier voor een overzicht van alle onder de NTB-vlag georganiseerde evenementen
  • Klik hier voor een overzicht van alle bij de NTB bekende Start2Tri cursussen.
  • Klik hier voor informatie over het lidmaatschap van de NTB
  • Klik hier voor een overzicht van veelgestelde vragen over de licentiestructuur van de NTB    
  • Klik hier voor de website Transition.nl met héél veel triathlonnieuws, interviews, foto's, achtergronden, trainingstips, etc.
  • Klik hier voor de website van de Vrouwentriathlon (een serie laagdrempelige evenementen, speciaal voor - beginnende - vrouwelijke triatleten)