Kwalificatie-wedstrijden 2017

In de volgende wedstrijden kunnen agegroupatleten in 2017 kwalificatie voor het WK Rotterdam (14-17 september 2017) afdwingen. Per wedstrijd zijn per agegroup (M+V) 5 slots (startbewijzen) te verdienen. Bij het WK sprint is stayeren in alle leeftijdscategorieën toegestaan. In twee van de vier kwalificatiewedstrijden op deze afstand is dat ook het geval. Wie dat wil kan daardoor ervaring opdoen met deze wedstrijdvorm. De aangepaste reglementen voor stayerwedstrijden zijn te vinden in paragraaf 5.2 van het NTB-wedstrijdreglement.

Olympische afstand (ook voor junioren 18+):

 Stadstriathlon Weert 11 juni
 Heerenveen 20 mei
 Amsterdam Nieuw West 4 juni 
 Didam (o.a.NK Masters)  1 juli
 EK Kitzbuhel 16-18 juni 

 

Sprintafstand (senioren 20+): 

Duin Triathlon Almere * 28 mei
Stadstriathlon Weert 11 juni
Speedman Groningen 18 juni
Triathlon Holten * 1 juli
EK Dusseldorf 24/25 juni

  
Sprintafstand (junioren 16+,
wedstrijden uit het Forte Jeugd- en Juniorencircuit):

Bosbaan Triathlon Amsterdam* 6 mei
Duin Triathlon Almere* 27 mei
Stadstriathlon Weert 11 juni

Junioren kunnen zich ook kwalificeren via het EK triathlon in Dusseldorf, maar aan deze wedstrijd kunnen zij alleen meedoen op uitnodiging/na kwalificatie tijdens o.a. de Bosbaan Triathlon. Klik hier voor de procedure die voor die kwalificatie geldt.

* stayerwedstrijd


voorwaarden

In de meeste gevallen (informeer naar de uitzonderingen via info@triathlonbond.nl) is het dragen van de officiële NTB wedstrijdkleding (trisuit) verplicht.
 
De belangrijkste regels waar dit trisuit aan moet voldoen:

  • De kleuren van het tenue moeten, bij deelname aan internationale kampioenschappen, gelijk zijn aan de kleuren die de elite-atleten dragen
  • De achternaam van de atleet, de landnaam (NED) en het ITU logo moeten duidelijk zichtbaar zijn op de door de ITU bepaalde posities.
  • Een eventuele rits hoort op de rug te worden gedragen en is maximaal 30 cm. lang, ritsen aan de voorzijde van het tenue zijn niet toegestaan
  • Sponsorlogo’s zijn toegestaan, maar moeten voldoen aan strenge voorwaarden

Tenslotte is het om Nederland te kunnen vertegenwoordigen op een officieel kampioenschap van belang dat de atleet in het bezit is van de Nederlandse Nationaliteit (Nederlands paspoort) en een atletenlicentie van de Nederlandse Triathlon Bond. 

Deelname aan EK's en WK's namens Nederland

Bij alle Europese en Wereldkampioenschappen  bestaat de mogelijkheid voor atleten die geen deel uitmaken van de nationale selectie om aan het evenement deel te nemen in de zogenaamde age-groupcategorieën. Per leeftijdsgroep van 5 jaar (20-24, 25-29, 30-34, enzovoort) zijn zowel voor de mannen als de vrouwen in de meeste gevallen ruim voldoende startplaatsen beschikbaar om Nederland te vertegenwoordigen op een officieel kampioenschap. Alleen voor het WK van 14-17 september in Rotterdam is kwalificatie noodzakelijk (zie hiernaast). Bij de overige wedstrijden is het voor NTB-leden met de Nederlandse nationaliteit zonder verdere kwalificatieverplichting mogelijk deel te nemen. Ook junioren kunnen in een aantal gevallen deelnemen aan agegroupkampioenschappen (triathlon OD vanaf 18+, sprint vanaf 16+).  

Inschrijven voor kampioenschappen die georganiseerd worden door de Europese of Wereldbond (ETU of ITU) worden verzorgd door het bondsbureau van de Nederlandse Triathlon Bond (NTB). Zelfstandig inschrijven voor deze wedstrijden is derhalve niet mogelijk. Voor EK's en WK's die worden georganiseerd onder de vlag van de Ironmanorganisatie gelden andere regels. Inschrijving via de bond is daarbij niet nodig en er zijn ook geen kledingeisen.

Deelname vindt plaats op eigen kosten en ook reis en verblijf moeten door de atleet zelf geregeld worden.

Agegroupcoördinator

De NTB zet de komende jaren in op een sterkere beleving rondom EK’s en WK’s voor agegroupers. Nu het ITU WK  in 2017 naar Rotterdam komt, zullen naar verwachting veel Nederlandse atleten interesse krijgen om deel te nemen. De NTB heeft daarom Jason van der Burgt aangesteld als Agegroupcoördinator om het geheel in goede banen te gaan leiden. De coördinator zal onder meer zorgdragen voor uitvoering van de kwalificatieprocedure. Daarnaast zal hij agegroupers die deelnamen aan EK’s en WK’s actief benaderen om wensen te inventariseren en waar mogelijk zal hij/zij ook races bezoeken om op locatie te ondersteunen. Momenteel worden mogelijkheden en onmogelijkheden voor ondersteuning van agegroupers bij het boeken van hotelovernachtingen, levering van teamkleding en (medische) verzorging onderzocht. Aan agegroupers die aan een EK of WK deelnemen, zal een bescheiden fee gevraagd worden om bij te dragen in de kosten van deze voorzieningen.

 
Contact opnemen met de agegroupcoördinator kan via agegroups@triathlonbond.nl

Kledingeisen

Door de steeds strengere ITU-regelgeving, maar ook vanwege het feit dat de NTB graag een uniforme uitstraling ziet van de atleten die voor Nederland uitkomen op internationale evenementen, is ervoor gekozen zelf als leverancier te fungeren voor de officiële bondskleding (wedstrijd-, en representatiekleding). Dit geldt dus zowel voor de eliteatleten als in de meeste gevallen voor de agegroupers (de ETU maakt af en toe uitzonderingen voor bepaalde EK's, informeer hiernaar bij het bondsbureau).

Met ingang van 2017 is de NTB hiervoor de samenwerking aangegaan met het kledingmerk Forte Sportswear. Atleten die zich namens Nederland kwalificeren voor het agegroup WK (sprint of OD) dat van 14-17 september plaatsvindt in Rotterdam, ontvangen het landentenue (trisuit) gratis bij hun aanmelding. In geval van deelname aan de overige EK's en WK's komen de kosten voor rekening van de atleet. De 'oude' lijn van Kiwami (model RIO) blijft in elk geval in 2017 nog bruikbaar (daarna niet meer).

In geval van deelname aan officiële ITU/ETU kampioenschappen namens Nederland (inschrijving via het NTB-bondsbureau) is een atleet vrijwel altijd verplicht dit trisuit te dragen. Bestellen kan via het bestelformulier linksboven op deze pagina. Bestellingen t.b.v. gebruik in Rotterdam kan tot uiterlijk 13 juli. Eventuele sponsorlogo's binnen 10 dagen na het indienen van de bestelling in EPS.formaat o.v.v. uw licentienummer mailen naar info@fortesportswear.nl. 

 Mail voor meer informatie naar info@triathlonbond.nl, of bel 030 751 37 73. 

Eigen sponsors mogen op de volgende plaatsen op de kleding worden gedrukt:


 


 

 

 

 

 

Overzicht agegroup EK's / WK's 2017 (ETU/ITU)

 

Evenement

Plaats/land

Datum

Inschrijving via

ETU Winter Triathlon

Otepää EST

28-29 jan

 

ETU Duathlon

Soria ESP

29-30 apr

NTB

ETU DuathlonMiddle distance

Wendel, GER

21 mei

organisatie

ETU Aquathlon

Bratislava SVK

27-28 mei

NTB

ETU Challenge Middle Distance Triathlon

Herning DEN

10-11 jun

organisatie

ETU Triathlon

Kitzbühel AUT

16-18 jun

NTB

ETU Sprint Triathlon

Düsseldorf GER

24-25 jun

NTB

ETU Cross Duathlon

Târgu Mures ROU

19-23 jul

NTB

ETU Cross Triathlon

Târgu Mures ROU

19-23 jul

NTB

ITU Multisport World Championships

Penticton, CAN

18-27 aug

NTB

ITU WK Long Distance Duathlon

Zofingen, CH

3 sept

organisatie

ITU EK Long Distance Triathlon

Almere NED

9-11 sep

organisatie

ITU WK OD

Rotterdam NED

14-17 sep

NTB (+kwalificatie)


 

Voor meer informatie over de wedstrijden of inschrijven kunt u contact opnemen met Marloes Pleijte via info@triathlonbond.nl  In steeds meer gevallen kan echter ook worden ingeschreven via de site van de organisatie, maar de NTB moet deze deelname dan soms alsnog bevestigen bij de ITU. Daarom is het te allen tijde noodzakelijk om na aanmelding ook aan te melden bij de NTB.

 

Aanmelden

Aanmelding kan in de meeste gevallen tot 40 dagen voor het betreffende evenement. Het inschrijfgeld wordt - na de sluiting van de inschrijving - automatisch geïncasseerd. De NTB schrijft de aangemelde atleten daarna in bij de ITU.

Voor deelname aan het WK in Rotterdam 2017 is vooraf aanmelden en kwalificeren noodzakelijk. Zie hiervoor ook dit nieuwsbericht.
Aanmeldlink en kwalificatie-eisen staan hierboven.

Meer informatie? Mail naar info@triathlonbond.nl.

Paratriatleten
Voor deelname van paratriatleten (visueel en lichamelijk gehandicapte triatleten) aan EK's en WK's kan contact worden opgenomen met bondscoach paratriathlon Bas de Bruin (bas.de.bruin@triathlonbond.nl) . Klik hier voor alle informatie m.b.t. paratriathlon